USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Трактори виїдуть на вулиці: Польські фермери влаштують великий протест, зокрема, через імпорт з України

Акція має відбутися 24 січня
Трактор
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Польські фермери анонсували великий національний протест у зв’язку з погіршенням ситуації в галузі і напливом агроімпорту з України. Він має відбутися 24 січня, передає видання Rolnikinfo.

"Заяви польських фермерів про вихід на вулиці стануть реальністю вже цієї середи. Офіційний термін подачі заявок закінчився 17 січня, а сам протест триватиме з 12 до 14 години. Трактори виїдуть на польські дороги практично в більшості воєводств. Лише у Західнопоморському воєводстві анонсовано близько 100 виїздів", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що трактори з'являться на районних та воєводських дорогах.

"Від імені Правління Національної ради сільськогосподарських палат я підтримую акцію протесту, оголошену аграрною організацією Solidarnośc 24 січня 2024 року, і закликаю фермерів приєднатися до спільно організованих акцій", – заявив президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич.

У виданні кажуть, що трактористи візьмуть в облогу вулиці в рамках протесту проти неконтрольованого напливу української агропродовольчої продукції до Європейського Союзу, а також проти погіршення ситуації в національному сільському господарстві.

Воєводський союз фермерів, фермерських асоціацій та сільськогосподарських організацій оголосив, що в акції протесту візьмуть участь фермери з наступних гмін: Бані, Пижице, Мислібуж, Козеліце, Лип'яни, Тщинсько-Здруй, Пшелевіце.

В інтерв'ю порталу wieści rolnicze.pl Адріан Вавжиняк, прессекретар NSZZ Rolników Indywidualnych Solidarnośc і голова Нижньосілезької NSZZ RI Solidarnośc, пояснив постійно зростаючий масштаб проблеми для польських фермерів, додають у виданні.

"Ми всі знаємо, наскільки складною є ситуація для сільськогосподарського виробництва в цілому. Ми бачимо, що відбувається сьогодні, наприклад, на закупівельних станціях, які стримуються і чекають на рішення Європейської комісії... Однак ситуація набагато ширша – ми бачимо падіння цін на молоко, падіння прибутковості. Ми боремося за те, щоб сімейні ферми взагалі могли функціонувати. Ми не в змозі конкурувати з Україною, тому чекаємо, серед іншого, запровадження квот, які були до війни. Українське зерно має йти туди, куди воно йшло тоді – на азійський чи африканський ринок, але не в Європу", – пояснив він.

Чого вимагають протестувальники?

Організатори підкреслюють, що протест має на меті привернути увагу до ситуації в польському, а також європейському сільському господарстві. У виданні зазначають, що загальнонаціональний протест фермерів солідарний із фермерами по всьому Європейському союзу, які протестують проти:

  • політики "Зеленої угоди";
  • затримки прямих виплат за екосхемами, вимагаючи негайної виплати належних дотацій;
  • заборони вільного імпорту сільськогосподарської продукції з України і напливу продуктів харчування, вироблених у неконтрольованих умовах і неперевіреної якості;
  • недостатньої прибутковості сільськогосподарського виробництва.

Фермери також вимагають зберегти ставку сільськогосподарського податку на рівні минулого року, мобілізувати допомогу на кукурудзу та зернові (як частину втрат, спричинених стрімкою зміною клімату у 2023 році) та збільшити пул фондів для надання кредитів допомоги.

Раніше ми повідомляли, що польські перевізники розблокували три пункти пропуску на кордоні з Україною. Блокада тривала з 6 листопада минулого року.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям