USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Протести на кордоні з Україною: Уряд Румунії домовився з фермерами щодо деяких їхніх вимог, а уряд Польщі досяг згоди з перевізниками. Оновлено

Польські перевізники, які блокують три пункти пропуску на кордоні з Україною, призупинять свій протест до 1 березня
блокада кордону_1
Протест на кордоні
Джерело: Міністерство відновлення України

Міністерство сільського господарства Румунії та представники великих сільськогосподарських організацій досягли угоди, що задовольняє кілька вимог фермерів, які шість днів протестували та блокували кордон з Україною. Про це повідомляє Euractiv.

Міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу зазначив, що угода включає 13 вимог фермерів. Обговорення триватимуть і далі, щоб знайти компроміс щодо невирішених питань.

Зокрема, уряд зобов’язався повністю субсидіювати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно запровадити положення про субсидовані відсоткові позики.

Один з представників фермерів на переговорах Маріус Міку розповів, що підписана угода не означає негайного припинення протестів, оскільки майбутні переговори з перевізниками, які проходитимуть до четверга, можуть вплинути на їхню тривалість.

За словами Міку, важливо, щоб уряд надав дозвіл на відступ від обов'язкових правил сівозміни та 4% перелогових, тобто неорних земель у кожному господарстві до 31 січня.

Крім того, румунський уряд задовольнив вимоги щодо компенсації збитків, спричинених імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів і електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца.

Також у виданні додали: Барбу заперечив, що Румунія прагне запровадити мита на імпорт зерна з України.

Ситуація на кордоні із Польщею

Польські перевізники, які з листопада блокують прикордонні пункти з Україною, досягли згоди з урядом щодо "певних умов" і призупинять свої протести 17 січня. Про це передає Reuters із посиланням на представника Комітету захисту перевізників і роботодавців транспорту Томаша Борковського.

За домовленістю, протест призупинять у середу з 13:00 за київським часом.

"Це не кінець, але протест буде призупинено… Ми домовилися про певні умови, ми дамо уряду час попрацювати, оскільки це новий уряд", – сказав Борковський.

Як згодом повідомив міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак, Міністерство підписало угоду з невдоволеними перевізниками, тож вони розблокують кордон з Україною на 1,5 місяці, а саме – до 1 березня, передає TVN24.

Він підкреслив, що угода означає не кінець діалогу, а "інтенсивні переговори".

"Цей протест є міждисциплінарним. Він зачіпає дуже багато напрямків міжнародної політики, внутрішньої політики. Складність і заплутаність питань призвела до того, що переговори і робота тривали більше місяця. Протест буде припинено до 1 березня", – сказав він.

Також Клімчак зазначив, що відтепер починаються конструктивні переговори, "які, як очікується, принесуть конкретний результат".

"Попереду у нас дуже багато роботи", – підсумував міністр.

Своєю чергою лідер протестувальників Рафал Меклер пообіцяв "повернутися до кордону", якщо рішення не буде знайдено.

"Якщо нам не вдасться знайти рішення, ми повертаємося на кордон. Ми даємо міністерству довіру. Це не капітуляція, а стратегічна пауза", написав він у себе в соцмережі X.

Він додав, що на кордоні залишається вся інфраструктура протестувальників – контейнери та трейлери.

Раніше ми повідомляли, що  міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський та представники руху "Ошукане село" підписали угоду щодо припинення блокування пункту перетину кордону з Україною в Медиці.

Міністр пообіцяв задовольнити всі вимоги фермерів: субсидії на кукурудзу в розмірі одного мільйона злотих, збільшення кредитування на 2,5 мільярда злотих та збереження розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року. Згідно з угодою, блокування пункту пропуску в Медиці має бути призупинено. Водночас до якого саме часу – не вказувалось.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону