USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Розпалювали національну ворожнечу та ненависть: СБУ прийшла з обшуками до Почаївської лаври

В УПЦ МП вже заявили про буцімто "виселення" вихованок духовного училища
СБУ у Почаївській лаврі _1
СБУ проводить обшуки у Почаївській лаврі УПЦ (МП)
Джерело: СБУ

Правоохоронці проводять слідчі дії на території Почаївської Успенської лаври Української православної церкви Московського патріархату. Обшуки проходять у межах кримінального провадження щодо причетності керівництва Лаври до розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

В спецслужбі пояснили, що представники Почаївської лаври оприлюднили на сайті монастиря публікацію, в якій ображали національну честь та гідність іудеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім УПЦ.

До того ж у цьому дописі клірики Української православної церкви МП поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від РФ.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила наявність у тексті інтернет-публікації висловлювань, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть, наголошують в СБУ. Нині ж триває розслідування у межах кримінального провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

"Усі дії відбуваються в межах чинного законодавства. Наголошуємо, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України", – зазначають у відомстві.

СБУ проводить обшуки у Почаївській лаврі УПЦ (МП)
Джерело: СБУ

Реакція УПЦ МП

В Українській православній церкви Московського патріархату публікують фото і відео із правоохоронцями. Там стверджують, що поліція нібито "виселяє" неповнолітніх із Кременецького духовного училища.

Заяву УПЦ МП щодо "примусового виселення" неповнолітніх із Кременецького духовного училища у Службі безпеки не коментували.

Додамо

З середини листопада минулого року СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату. Правоохоронці кажуть, що знаходять там заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), зброю, а також допитують священнослужителів.

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах Української православної церкви МП кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборону повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла і ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проти діячів УПЦ Московського патріархату, щодо яких викрито або буде викрито справу в роботі на Росію, вживатимуться відповідні заходи.

Новини за темою: На Вінниччині священник УПЦ МП вихваляв терористів. Він вже отримав підозру

Президент України призупинив громадянство 13 священників УПЦ МП

Раніше Володимир Зеленський призупинив громадянство 13 представників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручила підозру у держзраді. За наявною інформацією, він є власником російського паспорта, а також про вікарія Тульчинської єпархії, єпископа Ладижинського Сергія, який є до Іонафана дуже близькою людиною.

Відповідне повідомлення про втрату громадянства зазначеними особами отримала Державна міграційна служба. Згідно з чинними правилами, надалі  вони можуть бути депортовані.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали