USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Частина колаборантів-працівників ЗАЕС виїхали з тимчасово окупованого Енергодара, - мер Орлов

У місті зараз перебуває близько 5-6 тис. працівників ЗАЕС, які "фактично є заручниками російської армії"
ЗАЕС_7

ЗАЕС. Архівне фото. 

Джерело: Уніан

Частина колаборантів-працівників Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), які уклали контракти з "Росатомом", виїхали з тимчасово окупованого Енергодара. Про це розповів напередодні в коментарі "Українському Радіо" міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

За словами мера, також частина персоналу "Росатому", завезена з російських атомних станцій – до 100 фахівців – поїхали з міста наприкінці попереднього тижня.

"У тимчасово окупованому Енергодарі перебуває зараз близько 5-6 тисяч працівників ЗАЕС, які фактично є заручниками російської армії. Окупаційна влада не дозволяє їм залишати межі міста. І на роботу ходити не дають, бо заблокували перепустки, якщо працівники не уклали контракт із "Росатомом", - пояснив Орлов.

А стосовно працівників атомної станції, то, за словами мера, дійсно є інформація, що частина колаборантів, які уклали контракти з "Росатомом" та обіймали керівні посади у фейковій компанії від "Росатому", виїхали з міста.

Джерело: відкриті джерела

"Сподіваємося, що не на вікенд, а на постійне місце проживання", - сказав міський голова. 

І додав, що укриттів у разі вибуху на ЗАЕС в Енергодарі не передбачено, загарбники використовують станцію для шантажу всього світу.

"Окупанти шантажують завдяки станції не лише Україну, а й весь світ. Російські військові зараз не дуже активно пересуваються в Енергодарі. А те, що посилили обшуки, свідчить, що, можливо, готуються до чергового жесту доброї волі, як говорять містяни. Хоча розуміємо, що військовим за наказом евакуюватися небагато часу потрібно", - зауважив Орлов. 

Російські окупанти можуть дистанційно підірвати ЗАЕС

Президент України Володимир Зеленський вважає, що ризик підриву Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) існує, і навіть якщо станцію передадуть під контроль Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), російські окупанти можуть підірвати її дистанційно. Про це глава держави 1 липня сказав в інтерв'ю іспанському виданню El Mundo.

Відповідаючи на запитання, наскільки високий ризик ядерної провокації росіян на ЗАЕС від 1 до 10, Зеленський заявив, що ситуація на електростанції "дуже складна".

"Але чи можна оцінити рівень божевілля Путіна за шкалою від 1 до 10?" Російський диктатор неконтрольований навіть на своїй території, і світ побачив це як під час підриву дамби Каховської ГЕС, так і під час озброєного "заколоту" ватажка терористів групи "Вагнера" Євгенія Пригожина", – прокоментував український лідер.

І зауважив, що ризик підриву ЗАЕС все ж є.

"Одні експерти кажуть, що підрив охолоджених реакторів не має жодних наслідків, інші – що має. Фактом є те, що станція замінована", – додав глава держави.

Наразі українській розвідці відомо, що на ЗАЕС є вибухівка і 5 тис. російських військових з важким озброєнням.

Раніше

У разі підриву Запорізької АЕС Україна може дізнатися про це лише через кілька годин, оскільки не має прямого доступу до радіаційного контролю через росіян. Про це на пресконференції сказав президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

"Нині маємо датчики радіаційного моніторингу на контрольованій Україною території на правобережжі, і за цими датчиками будемо відслідковувати. Якщо дійсно буде викид на Запорізькій атомній станції, матимемо інформацію через декілька годин. Якщо буде нормальна ситуація з повітрям, то буквально через декілька хвилин знатимемо про це", – сказав Котін.

Разом з тим міністр енергетики Герман Галущенко відзначив, що дуже сподівається, що присутні на станції представники МАГАТЕ у разі аварії якомога швидше передадуть інформацію про це в штаб-квартиру агентства та Україні.

У влади України є план на випадок теракту на ЗАЕС

Влада Запорізької області розробила відповідні плани дій на випадок реальної ядерної загрози і готова до будь-якого розвитку подій на Запорізькій АЕС, заявив голова місцевої ОВА Юрій Малашко у відеозверненні.

За словами очільника області, попри окупацію, на станції ситуація стабільна, радіаційний фон у нормі, рівень води в ставку-охолоджувачі в нормі, українські фахівці на місці.

Нагадаємо, раніше Зеленський розповів, що російські окупанти можуть роздумувати над вчиненням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС. 

Що робити та куди тікати, якщо РФ все ж таки наважиться на теракт на ЗАЕС, розповів командир взводу радіаційної розвідки Сергій Мирний. Деталі – тут.

Читайте також:
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації