USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Російська ракета Х-101 стала вдвічі небезпечнішою, окупанти причепили їй дві бойові частини

Росіяни збільшили бойову частину з 450 до 800 кг
Ракети Х-101 на підвісах Ту-95МСМ
Ракети Х-101 на підвісах Ту-95МСМ
Джерело: відкриті джерела

Українська протиповітряна оборона збила модифіковану російську крилату ракету Х-101, яка має подвійну бойову частину. Модифікована версія отримала додатковий модуль бойової частини, її загальний еквівалент виріс з 450 кілограмів до приблизно 800 кілограмів.

За даними видання Defense Express, ворог вкотре модернізував крилату ракету повітряного базування Х-101, яка все ж отримала збільшену бойову частину вагою приблизно у 800 кг. Про це вперше було повідомлено у січні 2024 року під час пропагандистського візиту воєнного злочинця та очільника Міноборони РФ на підприємство МКБ "Радуга", де й виробляють ці крилаті ракети.

Така вага вдвічі більша за попереднє оснащення ракети бойовою частиною вагою близько 400 кг. Але йдеться не про просте збільшення ваги однієї бойової частини, а про рішення із розміщенням двох окремих бойових частин. Про це пише Telegram-канал "Полковник ГШ" та наводить фото цих бойових частин, зазначивши, що про це стало відомо після аналізу збитої ракети Х-101 під час останньої атаки ворога у ніч на 29 березня.

Зазначено, що друга бойова частина має готові уражаючи елементи кубічної форми. З боку Defense Express додамо, що зазвичай такі елементи використовуються у зенітних ракетах, але у випадку застосування для удару по наземних цілях мають значний уражаючий ефекти проти людей.

Новини за темою: Росія вдруге запустила по Києву "Циркон": Цю гіперзвукову ракету вважають кращою за "Кинджал"

Встановлення додаткової бойової частини на додачу до звичайної осколково-фугасної відбулось завдяки зменшенню розміру паливного бака. Що означає зменшення дальності польоту Х-101, але у випадку зменшення показника з 5500 км до умовних 2250 км (скоріше менше) це не має великого значення.

У разі пуску таких ракет із Саратовської області навіть по об'єктах у Львівській області у такої Х-101 ще залишиться 500–700 км для додаткових маневрувань. Водночас інформація щодо варіанту з оснащенням Х-101 двома бойовими частинами прослідковується у російських джерелах ще з середини 2010-х років, на стадії розробки та випробувань цієї ракети.

Тоді вказувалась, що в одному з варіантів оснащення ракети бойова частина вагою 400 кг може бути розділена на дві. Перша може бути скинута на парашуті на дальності у 100 км від основної цілі. Від такої реалізації тоді відмовились та повернулись лише зараз. Але який саме механізм скидання використаний у новій версії Х-101 наразі – під питанням.

Уламки ракети Х-101
Джерело: відкриті джерела

Нагадаємо, вартість російської ракети "Циркон" набагато вища за "Кинджал". Росія може виготовляти від одного до декількох десятків цієї гіперзвукової зброї на рік.

Водночас ракети "Циркон", якими  Росія атакувала Київ 7 лютого та 25 березня, не виконують свою бойову задачу. Про це заявив керівник лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Андрій Кульчицький.

Попри це у ніч на 29 березня Російська Федерація завдала чергового масованого удару по мирних містах України. Як завжди, ціллю вбивчого заліза стали об'єкти критичної інфраструктури. На жаль, є влучання, пошкодження та руйнування критичної інфраструктури в ряді областей.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку