USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росія застосувала гіперзвукову ракету "Циркон" під час удару по Україні 7 лютого

Експерти КНДІСЕ проводять дослідження російських ракет, якими ворог 7 лютого 2024 року атакував Україну

Фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз дійшли висновку, що під час удару по Україні 7 лютого Росія застосувала гіперзвукову ракету 3М22 "Циркон". Про це повідомив директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

"Експертами КНДІСЕ проводиться дослідження російських ракет, якими ворог 7 лютого 2024 року атакував Україну. За попередньою інформацією, дійсно маємо наявний факт використання ракети 3М22 "Циркон". Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї", – зазначив Рувін.

Він звернув увагу на те, що ракета спрямовувалась ворогом у зону, де немає військових об’єктів, через що було пошкоджено цивільну інфраструктуру та постраждали мирні люди.

Як пояснив директор інституту, у російських ракетах є деталі, які можуть застосовуватися одразу в кількох типах виробів, інші – вузли лише для конкретних зразків.

"У цьому випадку бачимо елементи, які характерні саме для ракети типу 3М22 "Циркон". Специфічні маркування мають частини та уламки реактивного двигуна та рульових механізмів", – уточнив Рувін.

За його словами, ракета 3М22 "Циркон" складається з комплектуючих вузлів, що позначаються відповідним маркуванням 3Л22, 3В22 тощо, тобто літера може відрізнятися, але загальне маркування для ракет – 3М22.

"На кількох уламках шляхом лазерного гравіювання та методом тиснення виконано надпис 3Л22, що свідчить про конкретний вузол з конкретного виробу. Крім того, болти на рульових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю "Циркону". Інші маркування на уламках ракети вказують на дату виробництва її складових компонентів − кін. 2023–2024 роки. Це означає, що ракета була зібрана нещодавно", – каже Рувін.

При цьому додає, що мікроелектроніка малозбережена та практично не піддається аналізу через фізичні пошкодження.

"Здійснюються заходи для визначання складу металу з фрагментів корпусу ракети та термоізоляційних матеріалів. Значна фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, однак уже можемо сказати, що зброя не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам. У ході подальшого експертного дослідження вся можлива інформація буде деталізована", – наголосив він.

Що відомо про 3М22 "Циркон"?

3М22 Циркон – це протикорабельна гіперзвукова крилата ракета прийнята на озброєння Росією у січні 2023 року. Ворог заявляв про наступні характеристики: дальність − 600–1500 км, швидкість до 8–9 Мах, маса бойової частини близько 300–400 кг, довжина 8–10 м.

Раніше ми повідомляли, що 7 лютого РФ могла вперше завдати удару по Україні ракетою "Циркон". Ракета з маркуванням "3М22" намагалася вразити цілі в Києві.

Читайте також:
Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг
Російські війська можуть використовувати супутникові системи, виготовлені в Україні, – розслідування Російські війська можуть використовувати супутникові системи, виготовлені в Україні, – розслідування
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук