USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Росія застосувала гіперзвукову ракету "Циркон" під час удару по Україні 7 лютого

Експерти КНДІСЕ проводять дослідження російських ракет, якими ворог 7 лютого 2024 року атакував Україну

Фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз дійшли висновку, що під час удару по Україні 7 лютого Росія застосувала гіперзвукову ракету 3М22 "Циркон". Про це повідомив директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

"Експертами КНДІСЕ проводиться дослідження російських ракет, якими ворог 7 лютого 2024 року атакував Україну. За попередньою інформацією, дійсно маємо наявний факт використання ракети 3М22 "Циркон". Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї", – зазначив Рувін.

Він звернув увагу на те, що ракета спрямовувалась ворогом у зону, де немає військових об’єктів, через що було пошкоджено цивільну інфраструктуру та постраждали мирні люди.

Як пояснив директор інституту, у російських ракетах є деталі, які можуть застосовуватися одразу в кількох типах виробів, інші – вузли лише для конкретних зразків.

"У цьому випадку бачимо елементи, які характерні саме для ракети типу 3М22 "Циркон". Специфічні маркування мають частини та уламки реактивного двигуна та рульових механізмів", – уточнив Рувін.

За його словами, ракета 3М22 "Циркон" складається з комплектуючих вузлів, що позначаються відповідним маркуванням 3Л22, 3В22 тощо, тобто літера може відрізнятися, але загальне маркування для ракет – 3М22.

"На кількох уламках шляхом лазерного гравіювання та методом тиснення виконано надпис 3Л22, що свідчить про конкретний вузол з конкретного виробу. Крім того, болти на рульових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю "Циркону". Інші маркування на уламках ракети вказують на дату виробництва її складових компонентів − кін. 2023–2024 роки. Це означає, що ракета була зібрана нещодавно", – каже Рувін.

При цьому додає, що мікроелектроніка малозбережена та практично не піддається аналізу через фізичні пошкодження.

"Здійснюються заходи для визначання складу металу з фрагментів корпусу ракети та термоізоляційних матеріалів. Значна фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, однак уже можемо сказати, що зброя не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам. У ході подальшого експертного дослідження вся можлива інформація буде деталізована", – наголосив він.

Що відомо про 3М22 "Циркон"?

3М22 Циркон – це протикорабельна гіперзвукова крилата ракета прийнята на озброєння Росією у січні 2023 року. Ворог заявляв про наступні характеристики: дальність − 600–1500 км, швидкість до 8–9 Мах, маса бойової частини близько 300–400 кг, довжина 8–10 м.

Раніше ми повідомляли, що 7 лютого РФ могла вперше завдати удару по Україні ракетою "Циркон". Ракета з маркуванням "3М22" намагалася вразити цілі в Києві.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону