USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

"Летить не туди куди треба": Науковці розповіли про точність ракети "Циркон"

Українська ППО може збити ракету "Циркон". На одному з уламків враженої ракети чітко видно, що вона була збита системою Patriot
ракета
Джерело: відкриті джерела

Ракети "Циркон", якими  Росія атакувала Київ 7 лютого та 25 березня, не виконують свою бойову задачу. Про це заявив керівник лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Андрій Кульчицький у коментарі "Суспільному".

Такі висновки експерт зробив після експертизи уламків.

"Бойову задачу зазначена ракета не виконує. Все що заряджене, всі характеристики "супер", "гіпер" – все це слова, а насправді до бойового застосування ракеті ще йти та йти. Вона летить не туди куди треба, виконує не ту роботу, для якої пристосована", – сказав Кульчицький.

Українська ППО може збивати ракети "Циркон"

За словами Кульчицького, українська ППО здатна їх збивати. Він розповів, що на одному з уламків, враженої 25 березня ракети чітко видно, що вона була збита системою Patriot.

Він також додав, що бойова частина "Циркону" містить не більше ніж 40 кілограмів вибухівки.

"Аналізи ми ще проводимо, визначимо, яка саме там речовина. Але бойова частина мала: в порівняння із бойовою частиною таких ракет, як X-101 та X-22, не йде", – сказав він.

Що не так із російськими "Цирконами"?

Як зазначають в Defense Express, 3М22 "Циркон" виявився найбільшою аферою та фальсифікацією міноборони РФ та розробника – корпорації "Тактическое ракетное вооружение".

У виданні вважають, що характеристики ракети були максимально підігнані під видане міноборони РФ завдання і досягнуті лише ціною її перетворення на "абсолютно безпорадну ракету", на що саме міноборони заплющило очі.

"Суть полягає в тому, що вага бойової частини 3М22 "Циркон", як дізнався Defense Express із власних джерел, складає, за попередніми оцінками, близько 100–150 кг, з якої вибухової речовини до 40 кг. Вона має осколково-фугасне виконання, доволі нехарактерну форму та малу вагу для бойових частин протикорабельних та інших ракет. Тим більше коли йдеться про "Циркон" з оголошеною дальністю до 1000 км та виключно дорогим прямоточним гіперзвуковим двигуном, що робить цю ракету "діамантовою", не те що "золотою", – зауважують у виданні.

Таким чином бойова могутність 3М22 "Циркон" з умовно 150-кілограмовою бойовою частиною знаходиться значно нижче можливостей таких ракет, як Х-47 "Кинджал" (оціночна вага бойової частини – 500 кг), крилатих ракет типу Х-101, Х-555, "Калібр" (з вагою бойової частини близько 400 кг), та меншою за вагою БЧ "Онікс" (300 кг бойової частини), зазначають автори.

"А найближчий відповідник – категорія протикорабельних ракет Х-31 зі 150 кг та Х-35 зі 135 кг вибухової речовини. Водночас вага бойової частини напряму впливає на тип корабля, який вона може потопити. У випадку такої ваги – йдеться про 4500–5000 тонн водозаміщення. Тобто кораблів класу корвет, а не фрегат чи есмінець, не те що авіаносець, водозаміщення якого складає під 100 000 тонн", – уточнюється у матеріалі.

Тож настільки малу вагу бойової частини ракети можна пояснити забезпеченням дальності, яка була вказана у тактико-технічному завданні. Очевидно, що йдеться про 1000 км.

"А якщо ракета не може на таку дальність доставити відповідну вагу, то найпростіший варіант – зменшити бойову частину", – додають автори.

За їх словами, це також чудово пояснює, чому дальність польоту "Циркона" доволі дивно зростала з часом. Спочатку йшлося про 400 км, потім вона збільшилася до 600 км, а згодом російський диктатор Володимир Путін оголосив про 1000 км.

"Саме тому "Тактическое ракетное вооружение" зменшило вагу бойової частини до мінімально можливої, завдяки чому виконала завдання по дальності. А на те що це аж ніяк не допоможе у знищенні визначених цілей, у міноборони РФ закрили очі та офіційно прийняли 4 січня 2023 року 3М22 "Циркон" на озброєння. Звісно ж, всі отримали замовлення, кошти, премії, нагороди, підвищення тощо", – додають в Defense Express.

А для інформаційного прикриття у російські ЗМІ були запущені легенди, що "Циркон" має "особливу фізику" та навіть з "болванкою за рахунок своєї швидкості може пробити будь-який авіаносець наскрізь".  

"Звісно, окрім такого "пояснення" офіційно для Кремля могли декларувати, що основне використання "Циркону" розглядається зі спеціальною ядерною бойовою частиною. Вага таких ядерних боєприпасів якраз складає близько 150 кг. Але річ у тому, що створення і використання такого ядерного боєприпасу означає завершення історії людства як цивілізації. А без них "Циркон" безпорадний", – констатують у виданні.

Новини за темою: РФ могла модернізувати "Циркони" та запускати їх навіть з вантажних автомобілів, – військовий Гетьман

Нагадаємо, вранці 25 березня Росія запустила по Києву ракети "Циркон". Це друге публічно відоме використання росіянами цієї ракети.

Вперше росіяни, ймовірно, вдарили по столиці "Цирконом" 7 лютого, тоді уламки ракети, ймовірно, упали у Деснянському районі. Однак їх кількість була недостатня, а їх ідентифікація зайняла близько п'яти днів.

Читайте також:
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів