USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Росія закуповує деталі для танків із Японії та Тайваню через Китай

Документи свідчать, що закупівлі почалися ще у 2022 році
путін і танки
Президент Росії Володимир Путін оглядає бойові машини піхоти в листопаді 2015 року.
Джерело: Reuters

Росія імпортує японські й тайські компоненти для зброї та бойових машин через білоруську компанію, зареєстровану в Китаї. Про це повідомляє видання Nikkei, посилаючись на документи, надані білоруською опозиційною організацією у вигнанні Belpol.

Такі дані Belpol отримала від співробітників збройових компаній РБ, зокрема, записи транзакцій і платежі через фінансові установи, в яких беруть участь російські, білоруські, китайські та інші компанії.

"Особа, пов'язана з урядом президента Білорусі Лукашенка, заснувала компанію Shenzhen 5G High-Tech Innovation в китайській провінції Гуандун у 2022 році. Тоді ж компанія почала закуповувати деталі приладів для двигунів, датчиків та іншого обладнання, необхідного для виробництва танків та інших видів озброєнь. Через цю компанію Росія продовжує імпорт обладнання для ведення війни в Україні", - зазначено в документах.

Серед деталей, придбаних Shenzhen 5G, є такі, що виготовлені Metrol, виробником прецизійних датчиків позиціювання в Тачікаві, Токіо, Oriental Motor, токійським виробником невеликих прецизійних двигунів, і провідним виробником верстатів у префектурі Айті.

"Shenzhen 5G відправила деталі білоруському виробнику зброї SALEO і ТОВ "Лабораторія адитивних технологій". Ці підприємства перебувають під контролем уряду Лукашенка. Представник Belpol Володимир Жигар, вказував, що збройові компанії в Білорусі та Росії виготовляють ключові компоненти для танків, використовуючи прецизійні інструменти, закуплені в Азії компанією SALEO і LLC. І відправляються на російський танкобудівний "Уралвагонзавод" для виробництва Т-72, Т-90 та інших основних російських танків", - додає видання.

Водночас документи свідчать, що ТОВ почало закуповувати диски кодерів у тайванського виробника прецизійних приладів Attoptic у 2022 році.

"Підсанкційне ТОВ "Пеленг" чотири рази намагалося перерахувати платіж компанії Attoptic за 600 одиниць енкодерних дисків на суму 108 864 євро, але його заблокували американські санкції. Зрештою, ТОВ обійшло санкції і відправило платіж через фінансову установу в Грузії в червні 2023 року. Диски відправили з Тайваню до ТОВ через Грузію наступного місяця. Грузія, яка межує з Росією, не брала участь у санкціях проти Росії після її вторгнення в Україну. Вважається, що ТОВ використовувало цю країну як канал для платежів і логістики", - кажуть журналісти.

Компанія Metrol повідомила Nikkei, що ніколи не укладала прямих угод з Shenzhen 5G і заявила, що буде просити клієнтів не перепродавати свої датчики компанії Shenzhen 5G. Oriental Motor також повідомила Nikkei, що не веде прямих угод з Shenzhen 5G. Представник Attoptic відмовився коментувати це питання.

Новини за темою: Ракети з КНДР, які Росія використовує проти України, містять компоненти з ЄС та США, – CNN

Раніше

Серед підбитої українцями 15 листопада 2023 року російської техніки був рідкісний бойовий безпілотник "Оріон", який у Росії вважають аналогом турецького "Байрактара". Російське видання "Верстка", білоруське "Бюро" та Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) опублікували спільне розслідування, де розповіли, як західне обладнання для військово-промислового комплексу потрапляє до РФ в обхід санкцій.

Розслідувачі кажуть, що такий дрон може нести одночасно шість 20-кілограмових авіаційних бомб, що знищують танки, БМП та живу силу противника.

"Авіабомби випускає московський Центральний науково-дослідний інститут хімії та механіки (ЦНДІХМ). За рік до війни цей інститут вирішив зайнятися технічним переозброєнням. І тут на допомогу прийшли російські та білоруські посередники, які возили сучасне обладнання та продовжували це робити навіть тоді, коли проти російського ВПК було запроваджено санкції. Зокрема йдеться про компанію "ОСТЕК-СМТ", яка входить у групу компаній "ОСТЕК", – зазначається в повідомленні.

Читайте також:
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ
Рада дозволила працівникам Рада дозволила працівникам "Укрпошти" використовувати зброю
Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька
Китайські хакери зламали базу даних Міноборони Великої Британії Китайські хакери зламали базу даних Міноборони Великої Британії