USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Ракети з КНДР, які Росія використовує проти України, містять компоненти з ЄС та США, – CNN

У звіті, який наводить CNN, не уточнюється, про яку саме ракету йдеться, але, імовірно, це балістична зброя під назвою KN-23
КНДР ракета

КНДР запустила балістичну ракету. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Північнокорейська балістична ракета, випущена минулого місяця російськими військовими проти України, містила сотні компонентів із компаній у США та Європі. Про це йдеться в новій доповіді Conflict Armament Research (CAR), результати якої повідомляє CNN.

За інформацією видання, результати дослідження стали першим публічним свідченням того, що Північна Корея використовує іноземні технології у своїй ракетній програмі, і наголошують на постійній проблемі, з якою стикається Євросоюз і Білий дім.

Адже намагаються запобігти потраплянню дешевої мікроелектроніки західного виробництва, призначеної для цивільного використання, у зброю, яка використовується Північною Кореєю, Іраном і Росією.

"Організація Conflict Armament Research, що базується у Великій Британії, вивчила 290 компонентів залишків північнокорейської балістичної ракети, знайдених у січні на території України, і виявила, що 75% компонентів розробили та продали компанії, зареєстровані у США, йдеться у звіті. Ще 16% компонентів, виявлених у ракеті, були пов’язані з компаніями, зареєстрованими в Європі, і 9% – з компаніями, зареєстрованими в Азії", – пише медіа.

Ці компоненти здебільшого складали навігаційну систему ракети. Їх також можна відстежити за 26 компаніями зі штаб-квартирами в США, Китаї, Німеччині, Японії, Нідерландах, Сінгапурі, Швейцарії та Тайвані.

У звіті, який наводить CNN, не уточнюється, про яку саме ракету йдеться, але, імовірно, це балістична зброя під назвою KN-23. Торік CAR встановила, що 82% компонентів, що входять до складу ударних безпілотників іранського виробництва, запущених Росією територією України, виготовляли американські компанії.

Новини за темою: Північна Корея може продати Росії новий тип балістичних ракет, – міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік

Обхід 20-річних санкцій

В останньому звіті CAR не називаються конкретні компанії, що виробляли компоненти, оскільки немає ніяких доказів того, що вони навмисно постачали деталі до Північної Кореї.

Натомість компоненти, найімовірніше, переспрямували кудись у великий глобальний ланцюжок поставок після того, як компанії продали їх різним міжнародним дистриб’юторам. Тому CAR воліє працювати з компаніями, щоб спробувати розв’язати проблему, а не називати їх на ім’я і ганьбити, сказав CNN представник CAR.

"Дослідження також показує, що Північна Корея змогла швидко виготовити ракету і відправити її в Росію. Компоненти, вивчені дослідниками, були вироблені між 2021 і 2023 роками. Виходячи з цих термінів виробництва, дослідники стверджують, що ракету "не могли зібрати раніше за березень 2023 року" і вже в січні Росія використовувала її проти України", – додають у виданні.

Той факт, що виробництво ракет у Північній Кореї, мабуть, підживлюється деталями західного виробництва, свідчить про те, наскільки важко США та їхнім союзникам контролювати, куди потрапляє комерційна електроніка, особливо напівпровідникові компоненти, які дуже складно відстежити, щойно вони потрапляють у глобальний ланцюжок поставок.

Отримані дані свідчать про те, що Північна Корея "створила надійну мережу закупівель, здатну обходити, не виявляючи, режими санкцій, які діють протягом майже двох десятиліть", ідеться в доповіді CAR.

У той час як Росія продовжує отримувати поставки з Північної Кореї та Ірану, адміністрація Байдена не змогла відправити нову зброю та обладнання українським військовим, оскільки Конгрес США так і не схвалив необхідне для цього додаткове фінансування.

Ще більше доказів зв’язків РФ і КНДР

Минулого місяця Білий дім підтвердив, що Росія обстрілює українські міста північнокорейськими ракетами. Північна Корея також, імовірно, надала Росії "мільйони артилерійських снарядів" за останній рік, йдеться в доповіді, опублікованій минулого тижня генеральним інспектором Пентагону.

"Співробітники розвідки у Вашингтоні дедалі більше стурбовані зростаючими зв’язками між Північною Кореєю і Росією. І довгостроковими наслідками того, що, схоже, є новим рівнем стратегічного партнерства між двома країнами. CAR заявила, що вивчення північнокорейської ракети "показує, що Північна Корея змогла виготовити передову зброю, інтегрувавши компоненти, вироблені ще 2023 року, попри санкції Ради Безпеки ООН, що діють з 2006 року, які забороняють виробництво балістичних ракет Північною Кореєю", – зазначає ЗМІ.

Використання Росією північнокорейських ракет на полі бою в Україні може також дати Пхеньяну дані, які він не може отримати від програми випробувань.

Новини за темою: Буданов – про війну у 2024 році, удари по РФ та постачання зброї КНДР до Росії

ЄС пропонує накласти санкції на Північну Корею за відправку Росії ракет

Нещодавно Європейський Союз запропонував запровадити санкції проти Північної Кореї за надання ракет Росії, які використовуються проти України. 

Згідно з документами, з якими ознайомилося агентство, ЄС запропонував включити до чорних списків міністра оборони Північної Кореї та Ракетне управління КНДР – урядовий орган, який контролює національну програму балістичних ракет.

"Балістичні ракети, розроблені та вироблені Північною Кореєю, були використані проти України російськими збройними силами", – йдеться у документі.

Читайте також:
Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході
"Надзвичайно небезпечний момент", - Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Обстановка суттєво загострилася, - Сирський розповів про бої на Харківщині Обстановка суттєво загострилася, - Сирський розповів про бої на Харківщині
Важкі бої у Харківській області: Росіяни зайняли 6 сіл і підійшли до Вовчанська Важкі бої у Харківській області: Росіяни зайняли 6 сіл і підійшли до Вовчанська