USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Казахстанські й білоруські фірми налагодили постачання обладнання для російської "військової машини" попри санкції, – розслідування

Сучасне обладнання продовжує надходити до Росії обхідними шляхами
постачання
Ілюстративне фото
Джерело: Верстка

Серед підбитої українцями 15 листопада 2023 року російської техніки був рідкісний бойовий безпілотник "Оріон", який у Росії вважають аналогом турецького "Байрактара". Російське видання "Верстка", білоруське "Бюро" та Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) опублікували спільне розслідування, де розповіли, як західне обладнання для військово-промислового комплексу потрапляє до РФ в обхід санкцій.

Розслідувачі кажуть, що такий дрон може нести одночасно шість 20-кілограмових авіаційних бомб, що знищують танки, БМП та живу силу противника.

"Авіабомби випускає московський Центральний науково-дослідний інститут хімії та механіки (ЦНДІХМ). За рік до війни цей інститут вирішив зайнятися технічним переозброєнням. І тут на допомогу прийшли російські та білоруські посередники, які возили сучасне обладнання та продовжували це робити навіть тоді, коли проти російського ВПК було запроваджено санкції. Зокрема йдеться про компанію "ОСТЕК-СМТ", яка входить у групу компаній "ОСТЕК", – зазначається в повідомленні.

Журналісти з'ясували, що компанію створили вихідці з російського Центрального науково-дослідного технологічного інституту Олександр Разорєнов та Вадим Гаршин після розвалу Радянського Союзу.

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну це підприємство потрапило під санкції Євросоюзу як розробник розвідувальних систем, реактивної зброї та ракетних комплексів для російської армії.

"Бізнес росіян Олександра Разоренова та Вадима Гаршина виріс у десяток компаній, які активно працюють на російську військову промисловість. Це стало можливим у тому числі завдяки фірмам з білоруським корінням, через які "ОСТЕК" ввозила сучасне обладнання для виробництва електронних компонентів до Росії. У 2021-му і 2022 роках компанії з групи "ОСТЕК" ввезли до Росії обладнання для виробництва напівпровідників та мікросхем вартістю понад 20 мільйонів доларів, випливає з митних даних", – заявили розслідувачі.

Новини за темою: Ракети з КНДР, які Росія використовує проти України, містять компоненти з ЄС та США, – CNN

З цієї кількості – понад 8 мільйонів доларів після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Таке обладнання може бути використане у військовій промисловості. Країною його походження у митних деклараціях зазначені країни ЄС, Японія, Південна Корея, Сінгапур, США.

Згідно з митними даними, з березня по серпень 2023 року білоруська "Тефіда" за дорученням казахстанської компанії "КБР-Технології" поставила для групи "ОСТЕК" та пов'язаних із нею компаній обладнання для виробництва електронних компонентів вартістю 5 мільйонів доларів.

РФ минулого року витратила понад 1,1 тис. крилатих ракет і таку ж кількість дронів-камікадзе, – Ігнат про минулорічні атаки ворога

Протягом минулого 2023 року росіяни випустили по Україні близько 1,1 тис. ракет і приблизно стільки ж дронів-камікадзе. Так ворог хотів, щоб українські міста опинилися в блекауті. Але йому це не вдалося – українські захисники неба знищили переважну більшість запущених ракет та БпЛА. Цьогоріч тактика росіян змінилась.

Чому – розповів в програмі "Перехрестя" речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Окупанти витратили минулого року понад 1 тис. 100 крилатих ракет і таку ж саму кількість дронів-камікадзе. Ми знищили 75% того і того приблизно. Досягли вони результату? Не досягли. Фактично весь той потенціал, який у них був запас ракет, – просто викинули. Скільки мільйонів чи мільярдів доларів, тут навіть важко порахувати. Але вони це викинули. Це я говорю тільки про крилаті ракети, є ще балістичні та інше. Так ворог намагався нас завести в блекаут", – констатував Ігнат.

Читайте також:
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується