USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Казахстанські й білоруські фірми налагодили постачання обладнання для російської "військової машини" попри санкції, – розслідування

Сучасне обладнання продовжує надходити до Росії обхідними шляхами
постачання
Ілюстративне фото
Джерело: Верстка

Серед підбитої українцями 15 листопада 2023 року російської техніки був рідкісний бойовий безпілотник "Оріон", який у Росії вважають аналогом турецького "Байрактара". Російське видання "Верстка", білоруське "Бюро" та Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) опублікували спільне розслідування, де розповіли, як західне обладнання для військово-промислового комплексу потрапляє до РФ в обхід санкцій.

Розслідувачі кажуть, що такий дрон може нести одночасно шість 20-кілограмових авіаційних бомб, що знищують танки, БМП та живу силу противника.

"Авіабомби випускає московський Центральний науково-дослідний інститут хімії та механіки (ЦНДІХМ). За рік до війни цей інститут вирішив зайнятися технічним переозброєнням. І тут на допомогу прийшли російські та білоруські посередники, які возили сучасне обладнання та продовжували це робити навіть тоді, коли проти російського ВПК було запроваджено санкції. Зокрема йдеться про компанію "ОСТЕК-СМТ", яка входить у групу компаній "ОСТЕК", – зазначається в повідомленні.

Журналісти з'ясували, що компанію створили вихідці з російського Центрального науково-дослідного технологічного інституту Олександр Разорєнов та Вадим Гаршин після розвалу Радянського Союзу.

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну це підприємство потрапило під санкції Євросоюзу як розробник розвідувальних систем, реактивної зброї та ракетних комплексів для російської армії.

"Бізнес росіян Олександра Разоренова та Вадима Гаршина виріс у десяток компаній, які активно працюють на російську військову промисловість. Це стало можливим у тому числі завдяки фірмам з білоруським корінням, через які "ОСТЕК" ввозила сучасне обладнання для виробництва електронних компонентів до Росії. У 2021-му і 2022 роках компанії з групи "ОСТЕК" ввезли до Росії обладнання для виробництва напівпровідників та мікросхем вартістю понад 20 мільйонів доларів, випливає з митних даних", – заявили розслідувачі.

Новини за темою: Ракети з КНДР, які Росія використовує проти України, містять компоненти з ЄС та США, – CNN

З цієї кількості – понад 8 мільйонів доларів після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Таке обладнання може бути використане у військовій промисловості. Країною його походження у митних деклараціях зазначені країни ЄС, Японія, Південна Корея, Сінгапур, США.

Згідно з митними даними, з березня по серпень 2023 року білоруська "Тефіда" за дорученням казахстанської компанії "КБР-Технології" поставила для групи "ОСТЕК" та пов'язаних із нею компаній обладнання для виробництва електронних компонентів вартістю 5 мільйонів доларів.

РФ минулого року витратила понад 1,1 тис. крилатих ракет і таку ж кількість дронів-камікадзе, – Ігнат про минулорічні атаки ворога

Протягом минулого 2023 року росіяни випустили по Україні близько 1,1 тис. ракет і приблизно стільки ж дронів-камікадзе. Так ворог хотів, щоб українські міста опинилися в блекауті. Але йому це не вдалося – українські захисники неба знищили переважну більшість запущених ракет та БпЛА. Цьогоріч тактика росіян змінилась.

Чому – розповів в програмі "Перехрестя" речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Окупанти витратили минулого року понад 1 тис. 100 крилатих ракет і таку ж саму кількість дронів-камікадзе. Ми знищили 75% того і того приблизно. Досягли вони результату? Не досягли. Фактично весь той потенціал, який у них був запас ракет, – просто викинули. Скільки мільйонів чи мільярдів доларів, тут навіть важко порахувати. Але вони це викинули. Це я говорю тільки про крилаті ракети, є ще балістичні та інше. Так ворог намагався нас завести в блекаут", – констатував Ігнат.

Читайте також:
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова
Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС
Rheinmetall отримав перше замовлення від України на будівництво заводу боєприпасів Rheinmetall отримав перше замовлення від України на будівництво заводу боєприпасів