USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росія збільшила незаконний експорт пшениці з окупованого Криму до Сирії в 17 разів

Росіяни зібрали з непідконтрольних Україні територій майже 6 млн тонн пшениці
сирия судно с зерном

Судно "Лаодікія", пришвартованне в порту Триполі, 29 липня 2022 року. REUTERS/Walid Saleh

Джерело: Reuters

Росія цьогоріч збільшила експорт пшениці з окупованого Криму до Сирії в 17 разів – до понад пів мільйона тонн. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на дані Refinitiv.

До кінця листопада із Севастополя до Сирії вивезли близько 501,8 тис. тонн пшениці. За весь 2021 рік з Криму, для порівняння, було імпортовано 28,2 тис. тонн. Вивезений цього року обсяг пшениці становить майже третину загального імпорту зерна до Сирії.

Пшеницю вивозять в основному до сирійських портів Латакія та Тартус на трьох сирійських кораблях. Ці кораблі – "Лаодикія", "Фінікія" та "Сурія", за даними Equasis та Міністерства фінансів США належать державному Сирійському головному управлінню морського транспорту. Усі три судна перебувають під санкціями Сполучених Штатів з 2015 року за те, що, ймовірно, брали участь у конфлікті в Сирії.

Посольство України в Бейруті, що відстежує вантажі, які надходять до Сирії, вважає, що 500 тис. тонн краденого українського зерна прибуло до Сирії з моменту повномасштабного російського вторгнення. Ці розрахунки базуються на інформації від власників полів і силосів на окупованих територіях, супутникових даних про рух вантажівок до портів і відстеженні суден.

Що було раніше

Згідно з дослідженням NASA Harvest, Російська Федерація вкрала в українських фермерів на тимчасово окупованих територіях вітчизняної пшениці щонайменше на 1 млрд доларів. Про це на початку грудня писав Bloomberg.

Агентство наголошувало, що з непідконтрольних Україні територій було зібрано майже 6 млн тонн пшениці. Це близько 88% озимих культур, посіяних на окупованих територіях, а незібрані площі переважно розташовувались вздовж лінії фронту. Зокрема, найбільший український виробник HarvEast заявив, що всі озимі культури, які він посадив на своїй землі в Донецькій області, цього літа були зібрані окупаційними військами.

Відзначимо, що оцінки NASA Harvest стосуються лише пшениці. Вони поки що виключають інші культури чи продукти харчування, які зберігалися на складах.

У дослідженні також йдеться про те, що російські кораблі експортували зерно, ймовірно вивезене з окупованих територій, до країн, включаючи Лівію та Іран. Але обсяги вивезеного важко оцінити, оскільки вантажовідправники приховують походження вантажів.

При цьому Росія заперечує крадіжку зерна, але офіційні особи публічно заявляють про відновлення поставок зерна з окупованих портів.

До слова, команда NASA Harvest підрахувала, що цього року в Україні фермери зібрали 26,6 млн тонн пшениці, що на кілька мільйонів тонн більше, ніж очікувалося.

Читайте також:
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон