USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції

Також Силам ППО вперше вдалося знищити російські крилаті ракети Х-22
Літак Ту-22М3
Джерело: відкриті джерела

Повітряні сили у взаємодії з українською розвідкою вперше збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. Про це поінформував командувач Повітряних сил України Микола Олещук в Telegram

Перші повідомлення про падіння військового літака почали поширюватися в російських ЗМІ. Пізніше в Міноборони РФ заявили, що "Ту-22М3 ПКС Росії зазнав аварії в Ставропольському краї після виконання бойового завдання під час повернення на аеродром базування".

При цьому офіційна причина аварії від Міноборони РФ – "технічна несправність". 

Через деякий час знищення Ту-22М3 підтвердили в українському командуванні. Олещук повідомив, що вперше зенітні підрозділи ЗС у взаємодії з ГУР знищили дальній стратегічний бомбардувальник такого типу.

Водночас видання "РБК-Україна" з посиланням на джерела в ГУР пише, що літак "приземлили" за 300 км від України за допомогою комплексу С-200.

Крім того, командувач Повітряних сил України розповів, що Силам ППО сьогодні вперше вдалося збити крилаті ракети Х-22, якими окупанти регулярно обстрілюють Україну.

Ракетний удар по Україні

З огляду на заяву російських військових про те, що літак виконував бойові дії, стає зрозуміло, що саме цей Ту-22М3 сьогодні брав участь в обстрілі України.

Як відомо, внаслідок російської атаки постраждало одразу кілька міст у Дніпропетровській області. В обласному центрі – Дніпрі – зруйновано житловий будинок. У регіоні є жертви і постраждалі, зараз там проходять рятувальні операції.

Ту-22М3: Що про нього відомо?

Цей надзвуковий літак, призначений для бомбардування наземних цілей, був введений в експлуатацію ще 1983 року. Його головна перевага полягає в можливості нести ядерну зброю.

Саме Ту-22М3 разом із Ту-95 здійснюють регулярні обстріли мирних українських міст крилатими ракетами.

При цьому варто зазначити, що Україна від початку війни вже атакувала стратегічні бомбардувальники Росії, однак вони на той час перебували на аеродромах, а не в повітрі, як це було сьогодні.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі