USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Росія намагається сповільнити поставки зброї Україні інформаційними вкидами, – ISW

Для цього Кремль використовує і Лукашенка, і Китай
Путін
Джерело: відкриті джерела

Росія посилює інформаційні операції, щоб уповільнити процес надання зброї Україні західними країнами. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Що це за інформаційні вкиди

Біохімічна загроза і "вторгнення" у Придністров'я

28 лютого цього року Міноборони РФ звинуватило США та їх союзників у тому, що вони нібито збираються здійснити провокацію на території України з використанням певних хімічних речовин. Крім того, аналітики ISW звернули увагу на те, що в російському інформпросторі почала постійно звучати тема потенційного вторгнення України в Придністров'я.

"Очевидне зростання кількості хибних попереджень про біохімічну та ядерну загрозу супроводжує скоординовану російську інформаційну операцію з використанням фальшивих прапорів, яка звинувачує Україну у підготовці до вторгнення в окуповане Росією Придністров'я", – йдеться у звіті.

Крім того, за даними аналітиків, президент РФ Володимир Путін знову почав у своїх промовах згадувати про ядерну зброю.

"Міністерство оборони Росії та російські високопосадовці, ймовірно, посилять свою участь у таких інформаційних операціях у міру того, як російський наступ у Луганській області наближатиметься до кульмінації, а можливості для українських контрнаступів зростатимуть", – зауважують в ISW.

Перемога у війні – запорука внутрішньої безпеки Росії

Аналітики нагадують, що Путін 28 лютого, виступаючи на колегії Федеральної служби безпеки, наголошував на тому, що ФСБ, в контексті війни з Україною – це "правоохоронна та контртерористична структура".

"Звернення Путіна також пов'язує ФСБ та її традиційну внутрішню правоохоронну та антитерористичну роль з російськими військовими зусиллями в Україні, щоб представити російську перемогу у війні як таку, що є необхідною для забезпечення внутрішньої безпеки Росії", – йдеться у звіті.

Готовність до переговорів

Кремль намагається відновити російську інформаційну операцію щодо того, що Росія – це відкрита до переговорів країна, а Захід відмовляється від них. Експерти наголошують, що ця кампанія – неправдива.

Як підтвердження вони наводять слова речника Кремля Дмитра Пєскова, який заявив, що російські офіційні особи відкриті до переговорів щодо припинення війни в Україні. Однак Україна і Захід повинні визнати нові "територіальні реалії", пов'язані з незаконною анексією Росією окупованих територій в Україні.

Використання Лукашенка

Росія також, за даними аналітиків, використовує президента Білорусі Олександра Лукашенка як більш-менш надійний канал для відновлення інформаційної операції, скоріше за все, для проведення переговорів на вигідних Москві умовах і подальших затримок у наданні Заходом критично важливого озброєння Україні.

В ISW нагадали, що під час свого офіційного візиту до Китаю президент Білорусі заявив, що Росія готова зробити кроки до мирного врегулювання, більш того, що існує унікальна можливість закінчити війну в Україні до того, як Росія поставить свою економіку на більш міцну військову основу. Крім того, Лукашенко заявив, що саме США і Захід винні в тому, що змушують українських чиновників відмовлятися від переговорів з Росією.

"Мирний план" Китаю

У звіті також йдеться, що Росія і Білорусь спробують скористатися китайським "мирним планом" з 12 пунктів, щоб відновити російську інформаційну операцію щодо необхідності переговорів, яку Кремль активно педалював наприкінці 2022 року.

Це все, на переконання експертів ISW, повинно було спонукати Захід запропонувати певні випереджувальні поступки і змусити Україну вести переговори на російських умовах. Крім того, це все повинно було сприяти затримці з наданням озброєння від західних країн для посилення українського контрнаступу.

Раніше стало відомо, що китайська супутникова компанія Spacety, яка внесена до чорного списку США, надає аерознімки українських позицій бойовикам російської ПВК "Вагнера". Також з'ясувалось, що Пекін вивчає можливість постачання Москві безпілотників, артилерії та боєприпасів. У відповідь на це в США заявили, що Китай зазнає "реальних витрат", якщо прийме рішення про постачання Росії безпілотників та боєприпасів для війни з Україною.

Читайте також:
G7 активізує постачання ППО для України G7 активізує постачання ППО для України
У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська
На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так