USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Китай і Росія продовжують розвивати глибокі зв'язки в оборонному секторі, – CNN

Принаймні до середини листопада 2022 року оборонний підрядник Китаю відправив щонайменше до 12 партій товарів
Путін і Сі Цзіньпін
Володимир Путін і Сі Цзіньпін
Джерело: відкриті джерела

Китай протягом 2022 року зберігав торговельні відносини з російськими оборонними компаніями, що перебувають під санкціями, попри своє декларування підтримки територіальної цілісності України та пропозицію "мирного плану". Про це повідомляє CNN.

"Ключові компанії у великих військово-промислових комплексах обох країн продовжують свої багаторічні відносини, незважаючи на жах, який Москва розв'язала в Європі", – зазначається у статті.

Видання уточнює, що принаймні до середини листопада 2022 року оборонний підрядник Китаю Poly Technologies відправив до Росії щонайменше дюжину (12) партій товарів. Зокрема, йдеться про запчастини для вертольотів і радіообладнання "повітря-земля". Отримав ці товари Улан-Уденський авіаційний завод. В той же час цей завод теж відправляв до Китаю деталі та декілька гелікоптерів 2022 року.

Більшість переданих до РФ з боку Poly Technology деталей мали маркування запчастин до вертольотів Мі-171Е. Окрім того, три такі постачання призначалися для вертольотів Мі-171Ш, які можуть мати на борту озброєння.

Ймовірно, ці запчастини є достатньо базовим обладнанням. Вони можуть бути частиною контрактів, що вже існують, та "стандартних ділових відносин між компаніями". Однак така торгівля доводить, що Китай та Росія продовжують співпрацю.

Санкції проти Китаю

Сполучені Штати запровадили санкції проти китайської мережі компаній, які постачали аерокосмічні деталі іранській компанії, що брала участь у виробництві безпілотників, які Тегеран використовував для нападу на нафтові танкери й експортував до Росії. Про це йдеться в заяві на сайті Мінфіну США.

Зазначається, що ця мережа, що базується в Китаї, відповідає за продаж і відправлення тисяч аерокосмічних компонентів, включно з компонентами, які можуть бути використані для БПЛА, Іранській авіабудівній промисловій компанії (HESA).

HESA брала участь у виробництві моделі БПЛА Shahed-136, який Тегеран використовував для атак на нафтові танкери і експортував до Росії для війни в Україні.

Компанія HESA потрапила під санкції ще 2008 року за те, що вона належить або контролюється міністерством оборони і тилового забезпечення збройних сил Ірану, а також за те, що надавала підтримку Корпусу вартових Ісламської революції Ірану.

"Іран безпосередньо причетний до жертв серед українського цивільного населення, які є результатом використання Росією іранських БПЛА в Україні", – заявив заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон.

Також він додав, що Сполучені Штати продовжуватимуть боротися з глобальними іранськими закупівельними мережами, які постачають Росії смертоносні БПЛА для використання в її незаконній війні в Україні.

Що Китай може постачати Росії?

Наприкінці лютого стало відомо, що Китай вивчає можливість постачання Росії безпілотників, артилерії та боєприпасів. Ймовірно, ще не ухвалено остаточного рішення. Про це повідомляють джерела CNN і The Wall Street Journal, знайомі з даними американської розвідки.

За даними CNN, переговори щодо ціни та обсягів поставок продовжуються. В останні тижні американська розвідка отримала інформацію, яка може свідчити, що Пекін схиляється на користь передачі озброєння.

Крім постачання безпілотників Пекін може розглядати передачу боєприпасів – швидше для стрілецької зброї, а не для артилерії. 

Попередження США

Сполучені Штати заявили, що дадуть відповідь жорсткими санкціями, якщо Китай постачатиме Росії летальну зброю для війни проти України. Про це заявив президент Джо Байден в інтерв'ю ABCNews.

При цьому він зазначив, що не очікує, що Пекін зважиться на такий крок, хоч і може розглядати цю можливість.

"Я не очікую – ми цього ще не бачили, але я не чекаю великої ініціативи з боку Китаю щодо надання зброї Росії", – сказав Байден.

При цьому наголосив, що якщо Китай таки відправить зброю Росії, США відреагують жорсткими санкціями.
 
"Це була б та сама межа, яку б перетнули всі інші. Іншими словами, ми наклали суворі санкції на всіх, хто це зробив", – зауважив Байден.

Пекін може постачати Росії дрони.

Росія веде переговори з китайською компанією Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology про закупівлю 100 ударних безпілотників ZT-180. Про це повідомляє Der Spiegel з посиланням на свої джерела.

Партія може бути доставлена у квітні 2023 року.

Зазначається, що виготовити та випробувати 100 прототипів безпілотників ZT-180 перед постачанням їх Міністерству оборони Росії погодилася компанія Bingo.

ZT-180 здатний нести боєголовку вагою від 35 до 50 кілограмів. Конструкція китайського ударного дрона може бути схожа на іранський дрон-камікадзе "Шахед-136".

На наступному етапі Bingo планує постачати компоненти та ноу-хау до Росії. Тоді держава-агресор зможе самостійно виробляти близько 100 безпілотників на місяць.

Торік Пекін вже мав плани надати російській армії значно більшу підтримку, ніж було відомо раніше. ЗМІ повідомляють, що компанії, підконтрольні Народно-визвольній армії Китаю, планували постачати запасні частини для російських винищувачів Су-27 та інших моделей. Імовірно, були розроблені плани підробити товаросупровідні документи, щоб запчастини для військових літаків виглядали як запасні частини для цивільної авіації.

Росія імпортує цивільні китайські дрони фірми DJI в обхід обмежень, а потім відправляє їх на фронт. Про це пише The Wall Street Journal.

За даними видання, це відбувається через російських дистриб'юторів та з країн Перської затоки, зокрема з Об'єднаних Арабських Еміратів.

У чому інтерес Китаю

Справа тут абсолютно не у збільшенні прибутків китайських компаній. Все набагато серйозніше.

Пентагон стурбований тим, що ці безпілотники не тільки підживлюють військові зусилля Росії, але й дозволяють Китаю збирати важливі розвідувальні дані з поля бою, які можуть підвищити готовність Пекіна до війни.

"Оскільки DJI і Китай спостерігають за використанням безпілотників у бойовому середовищі, вони просто збирають дані, – сказав високопоставлений представник служби безпеки США. – Вони можуть бачити TTP, тактику, техніку та процедури, включно з тим, як дрони реагують на атаки радіоелектронної боротьби".

"Оскільки в Китаї є злиття цивільних і військових, вони можуть передати це в руки НВАК і навчитися", – сказав чиновник, маючи на увазі Народно-визвольну армію.

Сама ж компанія DJI заявляє, що не може заборонити купівлю дронів будь-кому.

"Споживчу електроніку, продукцію DJI можна придбати в магазинах електронної комерції та магазинах у багатьох країнах, – заявили у фірмі. – Ми не можемо заборонити користувачам або організаціям купувати в інших країнах або регіонах, окрім Росії та України, а потім пересилати або дарувати їх Росії та Україні".

Хто і як поставляє в Росію китайські дрони

У вересні влада Нідерландів заарештувала Дмитра Олексійовича Кудрявцева за нібито експорт товарів до Росії з порушенням міжнародного експортного контролю. Федеральна прокуратура Нідерландів заявила, що пан Кудрявцев, нідерландсько-російський власник Woerd-Tech BV, відправляв тип безпілотників, які використовувалися кремлівськими військовими.

Дані торгівлі показують, що Woerd-Tech відправила експортно-контрольовані товари на суму щонайменше 270 тисяч доларів, включаючи запчастини до безпілотників DJI, до Росії після того, як США та інші західні союзники запровадили контроль і санкції.

"Своїми діями обвинувачений свідомо сприяв актам насильства Росії проти не лише української армії, але й цивільного населення", – заявив виданню речник прокуратури Нідерландів Ленні Бейерберген.

Довідково

Компанія DJI спеціалізується на розробці і продажу квадрокоптерів. Ціна і характеристики дронів коливаються від кількох сотень доларів до кількох тисяч. Нещодавно компанія презентувала Mini 2 SE – бюджетний дрон, що забезпечує дальність польоту до 10 км та час роботи до 31 хвилини, а також здатний витримувати вітер швидкістю до 38 км/год. Є також і гоночні дрони.

Нагадаємо, Кабінет міністрів узгодив низку рішень, які дозволять значно спростити ввезення безпілотних літальних апаратів в Україну. Про те, як тепер будуть ввозитися БпЛА, читайте тут.



Читайте також:
Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України
Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії
Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України