USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Китай шпигує за військовими вантажами у США за допомогою портових кранів, – WSJ

У Сполучених Штатах навіть порівняли крани із Троянським конем
крани-шпигуни США
Джерело: відкриті джерела

Високопосадовці США все більше стурбовані тим, що гігантські крани китайського виробництва, які працюють в американських портах по всій країні, включно з кількома, які використовуються військовими, можуть дати Пекіну можливий інструмент шпигунства. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal.

У Сполучених Штатах навіть порівняли крани, виготовлені китайським виробником ZPMC, із Троянським конем. 

Зазначається, що крани можуть містити складні датчики, які можуть реєструвати та відстежувати походження та призначення контейнерів, які прибувають чи відбувають зі США.

Колишній представник контррозвідки Сполучених Штатів Білл Еваніна припускає, що крани також можуть забезпечити віддалений доступ для тих, хто хоче перервати потік товарів.

"Крани можуть стати новим Huawei", – сказав Еваніна, маючи на увазі китайського телекомунікаційного гіганта Huawei Technologies Co., обладнання якого офіційні особи США фактично заборонили після попередження, що воно може використовуватися для шпигунства за американцями.

Своєю чергою представник посольства Китаю у Вашингтоні заявив, що занепокоєння Сполучених Штатів Америки щодо кранів – це параноя й спроба перешкодити торговельно-економічній співпраці з Пекіном.

Китайська компанія передавала ПВК "Вагнера" супутникові знімки України

Китайська супутникова компанія Spacety, яка внесена до чорного списку США, надає аерознімки бойовикам російської ПВК "Вагнера". Про це під час слухань у Конгресі заявив помічник держсекретаря США у справах Східної Азії та Тихоокеанського регіону Деніел Крітенбрінк, пише Reuters.

Космічна компанія Spacety, що базується в Пекіні та має штаб-квартиру в Люксембурзі, спеціалізується на малих супутниках і супутникових послугах.

За даними Сполучених Штатів, Spacety China передала російській технологічній компанії Терра-Тех супутникові знімки України, зроблені за допомогою радара із синтезованою апертурою, які мали допомогти бойовикам ПВК "Вагнера".

З недавніх пір вона знаходиться під санкціями США. Причому у Spacety заявляли, що дотримуються міжнародних санкцій проти Росії та не підтримують зв’язків з країною після введення обмежень.

Раніше

З'явились активні чутки про те, що Китай вивчає можливість постачання Росії безпілотників, артилерії та боєприпасів. Ймовірно, ще не ухвалено остаточного рішення. 

Читайте також:
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти