USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Лукашенко їде до Китаю, щоб допомогти Росії та КНР обійти західні санкції

Білоруський диктатор перебуватиме в Китаї з 28 лютого по 2 березня
Лукашенко і Сі Цзіньпін
Сі Цзіньпін і Олександр Лукашенко
Джерело: відкриті джерела

Візит самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка до Китаю може бути пов'язаний з планами Пекіна постачати Росії зброю. Так вважають в Інституті вивчення війни

Аналітики припускають, що Лукашенко планує зустрітися з лідером КНР Сі Цзіньпіном, щоб допомогти Росії та Китаю в ухиленні від санкцій на тлі повідомлень про те, що Пекін серйозно розглядає можливість відправлення Москві летальної допомоги для війни з Україною. 

Лукашенко оголосив про плани відвідати Китай з 28 лютого по 2 березня і зустрітися з Сі Цзіньпіном для підписання угод про торгівлю, інвестиції, масштабні спільні проєкти та інше. Він також планує зустрітися з високопосадовцями КНР та керівниками китайських корпорацій. 

Оголошення Лукашенка про візит збігається з повідомленнями CNN та The Washington Post про те, що високопосадовці США вважають, що Пекін серйозно розглядає можливість продажу бойових безпілотників, зброї та 122-мм і 152-мм артилерійських снарядів Росії. 

"Зокрема, повідомляється, що офіційні особи Росії та Китаю розробили плани доставки безпілотників до РФ за підробленими товаросупровідними документами, щоб уникнути міжнародних санкцій. Китай може спробувати використати угоди з Білоруссю, щоб приховати порушення санкцій", – дійшли висновку в ISW.

Яку зброю Китай може передати Росії?

25 лютого стало відомо, що Пекін вивчає можливість постачання Москві безпілотників, артилерії та боєприпасів. Ймовірно, ще не ухвалено остаточного рішення. 

Президент Джо Байден заявив, що якщо Китай постачатиме Росії летальну зброю для війни проти України, США дадуть відповідь жорсткими санкціями.

Читайте також:
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон
Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує
У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото
Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів