USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Пекін зазнає реальних наслідків, якщо надасть Росії допомогу для війни в Україні, – США

Китайський уряд розглядає можливість надати Кремлю безпілотники та боєприпаси для війни з Україною
Китай США
Джерело: відкриті джерела

Китай зазнає "реальних витрат", якщо прийме рішення про постачання Росії безпілотників та боєприпасів для війни з Україною. Про це CNN заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Суть проблеми

Річ у тому, що останніми тижнями все частіше звучить інформація про те, що Пекін розглядає можливість військової допомоги Кремлю. За даними американської розвідки, Росія веде переговори з китайською компанією Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology про закупівлю 100 ударних безпілотників ZT-180. 

ZT-180 здатний нести боєголовку вагою від 35 до 50 кілограмів. Конструкція китайського ударного дрона може бути схожа на іранський дрон-камікадзе "Шахед-136". 

Партія може бути доставлена у квітні цього року.

Крім того, Росія імпортує цивільні китайські дрони фірми DJI в обхід обмежень, а потім відправляє їх на фронт. 

Зазначимо, що з моменту вторгнення в Україну Росія, за даними CNN, неодноразово запитувала у Китаю безпілотники та боєприпаси, повідомили джерела, знайомі з розвідкою, і китайське керівництво протягом останніх кількох місяців активно обговорювало, надсилати чи ні смертоносну допомогу.

Крім того, Москва активно цікавиться стрілецькою зброєю, яку може надати Пекін.

Позиція Китаю

Американська розвідка повідомила, що має докази того, що Китай серйозно розглядає можливість надання Росії безпілотників і боєприпасів для використання у війні. Пекін ще не прийняв остаточного рішення, оскільки тривають переговори між Росією та Китаєм щодо ціни та обсягу обладнання.

Чому Пекін може бути зацікавлений у наданні зброї Москві?

Річ у тому, що крім політичних домовленостей китайські військові можуть в стані реальної війни випробувати свої безпілотники. Це стосується у першу чергу збору розвідданих. Адже БПЛА можуть бачити TTP, тактику, техніку та процедури, включно з тим, як дрони реагують на атаки радіоелектронної боротьби.

Відповідно, китайські військові можуть краще підготуватися до можливої війни, впевнені в американській розвідці.

Позиція США

Пентагон стурбований тим, що ці безпілотники не тільки підживлюють військові зусилля Росії, але й дозволяють Китаю збирати важливі розвідувальні дані з поля бою, які можуть підвищити готовність Пекіна до війни.

В той же час у Білому домі прямо заявляють: якщо Китай прийме рішення на користь Росії, то для Пекіну це матиме конкретні наслідки. 

"Насправді, з нашої точки зору, ця війна створює реальні ускладнення для Пекіна. І Пекіну доведеться самостійно приймати рішення щодо того, як він діятиме, – чи надаватиме військову допомогу. Але якщо він піде цим шляхом, це призведе до реальних витрат для Китаю. І я думаю, що лідери Китаю зважують це, приймаючи свої рішення. У дипломатичних розмовах з Китаєм США не просто роблять прямі погрози. Ми просто обговорюємо як ставки, так і наслідки, як все буде розвиватися. І ми робимо це чітко і конкретно за зачиненими дверима", – наголосив Салліван.

Тим часом президент США Джо Байден пригрозив Пекіну жорсткими санкціями.

"Це була б та сама межа, яку б перетнули всі інші. Іншими словами, ми наклали суворі санкції на всіх, хто це зробив", – зауважив Байден.

Днями в Китаї заявили, що представлять "мирний план" щодо припинення війни в Україні. І хоча документ ще не був оприлюднений на загал, в Європі вже з настороженістю поставилися до нього. Україна ж заявила, що має свою "Формулу миру", якої і планує дотримуватися. 

А тим часом самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив про плани відвідати Китай з 28 лютого по 2 березня і зустрітися з Сі Цзіньпіном для підписання угод про торгівлю, інвестиції, масштабні спільні проєкти та інше. Однак аналітики припускають, що Лукашенко планує зустрітися з Сі Цзіньпіном, щоб допомогти Росії та Китаю в ухиленні від санкцій на тлі повідомлень про те, що Пекін серйозно розглядає можливість відправлення Москві летальної допомоги для війни з Україною. 


Читайте також:
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник "Хортиці"