USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росія може воювати з Україною з нинішньою інтенсивністю щонайменше ще два роки, – розвідка Литви

РФ реформувала і зміцнила свою виснажену армію у 2023 році і ще має намір розширити свій військовий потенціал уздовж кордону з НАТО
окупант росіянин
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Високі ціни на нафту, ухилення від санкцій та державні інвестиції забезпечують Росії достатньо ресурсів, щоб продовжувати вести війну проти України з нинішньою інтенсивністю ще щонайменше два роки. Про це йдеться у звіті розвідки Литви, повідомляє Reuters.

Росія реформувала і зміцнила свою виснажену армію у 2023 році і має намір розширити свій військовий потенціал уздовж кордону з НАТО, в тому числі поруч з Фінляндією, яка приєдналася до альянсу минулого року.

За даними Reuters, спільний звіт є результатом роботи двох відомств: контррозвідувального Департаменту державної безпеки і Служби військової розвідки та безпеки при Міністерстві національної оборони.

"Російська розвідка спрямовує зусилля на те, аби обійти санкції, накладені на оборонну промисловість країни після її вторгнення в Україну. При цьому у той час як Росії відкрито постачають зброю і боєприпаси лише Іран і Північна Корея, Китай став її найбільшим постачальником мікрочипів, а юань – основною валютою для міжнародних транзакцій Росії", – вказано у звіті.

Аналітики пояснюють, що відтоді як Росія розмістила військові боєголовки в Білорусі у 2023 році, вона постійно розбудовує там інфраструктуру для їхнього використання. Також російські та білоруські спецслужби активізували свої зусилля з вербування литовців, які перетинають кордон.

Литва вже затримала кількох своїх громадян у 2023 році. Вони звинувачуються в наданні даних білоруській розвідці за гроші.

Що стосується Китаю, то агентства заявили, що ця країна активізувала свої шпигунські зусилля в Литві у 2023-му після рішення країни дозволити Тайваню відкрити де-факто посольство на своїй території у 2021 році.

"Кіберактивісти, пов'язані з Китаєм, регулярно перевіряють литовські державні установи на вразливість з метою проникнення в їхні мережі та витоку даних", – зазначається у статті.

Зауважимо

Середньодобові втрати російської армії у лютому 2024 року були найбільшими від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

За даними британської розвідки, у лютому збільшилася середньодобова кількість втрат РФ, йдеться про вбитих та поранених солдатів.

"Лютий 2024 року став найвищим показником з початку війни – 983 на день", – йдеться у зведенні.

У Британії вважають, що Росія втратила на війні проти України близько 355 тисяч військових вбитими та пораненими.

Нагадаємо, журналісти New York Times помітили, що українські військові мають ненадійні укріплення на Авдіївському напрямку. Як вказує газета, російські війська продовжують досягати невеликих, але стрімких успіхів за межами Авдіївки. Частково це пояснюється нестачею боєприпасів у українських сил і зменшенням західної допомоги. Але є ще одна причина – це слабка лінія оборони.

Читайте також:
Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення
Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський