USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Посли ЄС погодили 13-й пакет санкцій проти РФ

Обмеження офіційно можуть затвердити 24 лютого
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Посли Європейського Союзу погодили 13-й пакет санкцій проти Росії. Про це повідомили у головуванні Бельгії в Раді ЄС у Х (Twitter).

"Посли Євросоюзу щойно погодили принципово 13-й пакет санкцій у рамках агресії Росії проти України. Цей пакет є одним із найширших, затверджених ЄС. Він пройде письмову процедуру та буде офіційно затверджений 24 лютого", – йдеться у дописі.

Кого стосуються санкції

За словами кореспондент "Радіо Свобода" Рікарда Йозвяка, було схвалено окреме рішення про подовження ще на шість місяців обмежень щодо майже 2000 осіб і компаній із Росії та Білорусі. За його словами, Угорщина хотіла виключити із санкційного списку низку осіб, але їй це не вдалося. Йдеться про такі персони, як Алішер Усманов, В'ячеслав Кантор і Микита Мазепін.

"Радіо Свобода" пише, що у чорних списках – майже 200 осіб і компаній, також передбачені секторальні обмеження, націленні на блокування купівлі "компонентів безпілотників, які потрапляють до російського військового комплексу, а потім на поле бою в Україні. До нього входять кілька російських компаній, а також треті країни".

Зокрема, секторальні санкції стосуються 27 компаній, серед них – підприємства з Китаю, Індії, Туреччини, Сербії та Казахстану.

Що стосуються індивідуальних обмежень проти російських компаній та фізичних осіб, то посли не підтримали спробу Угорщини виключити зі списків імена трьох російських олігархів (Алішера Усманова, В’ячеслава Кантора та Дмитра Мазєпіна-молодшого).

Загалом у переліку переважно керівники (48 осіб) військових підприємств та самі підприємства (понад 50), що виробляють важку та легку зброю, її компоненти, а також ІТ- та логістичні компанії і їхні керівники, які співпрацюють з Міноборони Росії.

Також у переліку 12 осіб, які обіймають посади так званих суддів та міністрів на окупованих територіях.

Серед них є так звана "міністр освіти, науки та молоді Республіки Крим" Валентина Лаврик, яка "контролює реалізацію системи мілітаризації освіти для українських дітей у незаконно анексованому Криму, а також утиск української мови та культури для цих дітей", йдеться в обґрунтуванні санкцій.

Окрім того, Лаврик "відповідала за координацію та нагляд за переміщенням дітей із незаконно окупованих областей Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей у табори, розташовані в Криму. Частині дітей, які поїхали туди за згодою батьків, не дозволили повернутися в Україну через їхні проукраїнські погляди", – йдеться у документі.

У списках також так звані "виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я", "міністр праці та соціальної політики", "міністр освіти", "міністр молодіжної політики", "міністр промисловості" Херсонської області.

Що стосується підсанкційних підприємств, то серед них є не лише військові, а й організація, яка працює з дітьми, – воєнно-патріотичний центр "Вимпел", що займається воєнною підготовкою підлітків та дітей молодшого віку.

Реакції лідерів ЄС

Представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вже прокоментував таке рішення.

"Ми додаємо майже 200 фізичних і юридичних осіб до нашого пакета позначень, у результаті чого кількість списків Євросоюзу перевищила 2000. За допомогою цього пакета ми вживаємо більше заходів проти організацій, що займаються обходом вимог, а також проти оборонного та військового секторів", – написав він.

Голова дипломатії ЄС розраховує на схвалення 13-го пакета антиросійських санкцій до 24 лютого.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн поінформувала про ухвалення нових обмежень для РФ і розкрила деякі деталі.

"Я вітаю угоду про наш 13-й пакет санкцій проти Росії. Ми повинні продовжувати знищувати військову машину Путіна. Маючи загалом список із майже 2000 юридичних і фізичних осіб, ми чинимо сильний тиск на Кремль, а також скорочуємо доступ Росії до безпілотників", – додала вона.

Що відомо про санкції Євросоюзу проти Росії

У лютому 2023 року країни Європейського Союзу ухвалили 10-й пакет санкцій проти Росії. Обмеження запровадили проти 121 російської фізичної та юридичної особи, зокрема трьох банків, Міноборони та Служби зовнішньої розвідки РФ.

21 червня 2023 року Єврокомісія погодила 11-й пакет санкцій проти Росії, який включає заходи, спрямовані на протидію обходу обмежень.

18 грудня 2023 року Рада Європейського Союзу схвалила 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів у зв'язку з продовженням війни Росії проти України.

Читайте також:
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії