USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Сотні українських дітей, вивезених з України, кинули напризволяще в російських дитбудинках

Щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійському банку даних дітей-сиріт
війна діти депортація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Росія, яка викрадає дітей на окупованих територіях України, кидає їх напризволяще. Сотні маленьких українців після вивезення до РФ опиняються в дитячих будинках. Про це йдеться в розслідуванні видання "Верстка".

Як з'ясувалося, щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійському банку даних дітей-сиріт. Це ті діти, яких окупанти не визначили в російські прийомні сім'ї за перші півроку війни і відправили в дитбудинки, інтернати та коледжі в різних частинах Росії.

"Перші анкети дітей з Донбасу з'явилися у всеросійському банку даних дітей-сиріт у жовтні 2022 року - всього за тиждень після того, як Росія анексувала території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України", - ідеться в розслідуванні.

Щонайменше в 15 регіонах Росії пропонували всиновити або взяти під опіку дітей-сиріт, не вказуючи, що вони приїхали з Донбасу.

Новини за темою: Вчительська родина з Херсона допомагала росіянам вивовизити українських дітей, а нині живе в Броварах. Розслідувачі з'ясовували, як колаборанти лишаються непокараними

Видання стверджує, що у 20 випадках статус біологічних батьків донецьких дітей міняли заочно через суд: наприклад, з обмеження батьківських прав - на їхнє позбавлення.

"Ймовірно, 76 дітей із тих, хто встиг потрапити в банк даних дітей-сиріт, пізніше опинилися в російських прийомних сім'ях. Четверо повернулися до родичів на окуповані території. Щонайменше 187 дітей залишаються в сирітській системі РФ", - пише "Верстка".

Як відомо, у січні цього року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію про становище дітей України. Порівняно з Резолюцією 2495 (2023 рік), що Асамблея прийняла минулого квітня, сьогоднішній документ містить додаткові положення на захист українських дітей.

Зокрема, документ поновив положення про те, що депортація дітей України становить воєнні злочини, злочини проти людяності та містить ознаки геноциду.

На сьогодні кількість українських дітей, яких окупанти вивезли до Росії, складає приблизно 20 тисяч осіб.

Для того щоб повернути всіх дітей, які були депортовані, примусово переміщенні або знаходяться на окупованих територіях, потрібно кілька десятиліть, вважає юристка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

 
Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів