USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

У Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин налічується понад дві тисячі дітей

Більшість дітей, які вважаються зниклими, – сироти
війна діти депортація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин налічується 2 тисячі 123 дитини. Про це повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Артур Добросердов, передає "Інтерфакс-Україна".

У цьому реєстрі містяться відомості про тих осіб, хто був примусово переміщений в межах окупованих територій або ж депортований на територію РФ чи Білорусі.

Зазначається, що більшість дітей, які вважаються зниклими безвісти, – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, про яких повідомляли відповідні органи й установи після окупації територій.

Сама цифра може бути набагато більшою, оскільки безвісти зниклою за особливих обставин особа може значитися, якщо є відповідне звернення до органів поліції.

Викрадення Росією українських дітей

Україна звинуватила РФ у спробах викорінити українську ідентичність дітей і заявила, що ймовірне викрадення до 20 тис. з них є геноцидом.

Це питання призвело до того, що Міжнародний кримінальний суд висунув Путіну звинувачення у воєнних злочинах у березні разом із російською уповноваженою з прав дітей Марією Львовою-Бєловою. 

Щобільше, Росія, яка викрадає дітей на окупованих територіях України, кидає їх напризволяще. Сотні маленьких українців після вивезення до РФ опиняються в дитячих будинках. За даними ЗМІ, щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійському банку даних дітей-сиріт. Це ті діти, яких окупанти не віддали в російські прийомні сім'ї за перші пів року війни і відправили в дитбудинки, інтернати та коледжі в різних частинах Росії.

Для того щоб повернути всіх дітей, які були депортовані, примусово переміщенні або знаходяться на окупованих територіях, потрібно кілька десятиліть, вважає юристка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

Омбудсман ж розповідав, що у Росію під "тимчасову опіку" передали щонайменше 380 дітей з України. 

Також ми писали, що станом на 1 січня 2024 року з початку повномасштабного вторгнення Росія вбила 514 українських дітей.

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів