USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

США найближчими днями оголосять про один із найбільших пакетів військової допомоги Україні з початку війни

Однак в цьому пакеті танків не буде
США допомога Україні
Джерело: відкриті джерела

Найближчими днями Сполучені Штати Америки оголосять про один зі своїх найбільших пакетів військової допомоги Україні. Про це пише CNN з посиланням на джерела в американському уряді.

Видання нагадує, що найбільший на сьогоднішній день пакет безпеки США, оголошений на початку цього місяця, склав понад 3 мільярди доларів і включав першу поставку бойових машин піхоти Bradley. Попередній найбільший пакет становив 1,85 мільярда доларів і був оголошений наприкінці грудня.

Однак і в наступному пакеті Сполучені Штати не нададуть Україні танки, заявили чиновники.

"США, які лідирували у наданні військової допомоги Україні для боротьби з вторгненням Росії, тепер виглядають більш обережними, ніж ключові союзники, навіть якщо вони значно випередили інші країни у надсиланні допомоги Україні", – пише видання.

Журналісти нагадують, що Велика Британія та інші ключові союзники готуються відправити танки, які можуть мати вирішальне значення у війні, оскільки Київ готується до можливого широкомасштабного російського контрнаступу. Велика Британія вже оголосила, що надішле 12 своїх танків Challenger 2 в Україну, проголошуючи новий етап у міжнародних зусиллях з озброєння Києва та перетинання того, що раніше здавалося червоною лінією для США та їхніх європейських союзників. Раніше цього місяця президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна надасть Україні роту танків Leopard, тоді як Фінляндія зазначила, що танки розглядаються.

Танки – це найпотужніша зброя прямого наступу, яка наразі надана Україні, добре озброєна та броньована система, призначена для зустрічі з ворогом в лоб, а не для ведення вогню з відстані. Якщо їх правильно використовувати з необхідною підготовкою, вони могли б дозволити Києву відвоювати територію проти російських сил, які встигли викопати оборонні лінії. США почали постачати відремонтовані танки Т-72 радянських часів, але сучасні західні танки на покоління випереджають за здатністю вражати позиції противника.

Видання Politico повідомляє, що великий пакет допомоги для України включатиме додаткову артилерію, боєприпаси та броню, а також бойові броньовані машини Stryker. Очікується, що США все ж не ухвалять рішення про американські танки. Пакет, ймовірно, включатиме кілька восьмиколісних броньованих бойових машин Strykers та бомби малого діаметра наземного запуску, які мають радіус дії приблизно 100 миль (160 км).

Україна попросила "1%" танків НАТО

Україна просить про такі танки майже з початку російського вторгнення. У квітні президент Володимир Зеленський просив "1%" танків НАТО, але це була зброя, яку Захід не хотів серйозно розглядати через занепокоєння щодо врегулювання ескалації з Росією та часу, необхідного для навчання операторів танків і технічного обслуговування. Незважаючи на зміну думки Британії, Сполучені Штати не показали жодних ознак того, що вони готуються відправити свій танк M-1 Abrams. Вони визнали готовність розглянути питання про надсилання сучасних танків, але розглядалося це як довгостроковий варіант.

Але критики кажуть, що настав час, коли Україна готується до варіанту, що Росія мобілізує більше військ і почне новий наступ. Щоб навчити українських військ ефективно використовувати Abrams, знадобляться тижні, тому вікно для весняного розгортання стрімко закривається. Генерал армії у відставці Роберт Абрамс, колишній командувач Збройними силами США в Кореї, чий батько був тезкою танка, сказав CNN, що "чим довше ми відкладаємо рішення і чим довше ми його відкладаємо, ми забираємо дорогоцінний час".

"Якщо зрештою через п’ять місяців ми скажемо: "Добре, добре, ми дамо їм кілька танків M1, виберіть свій варіант", – ми щойно втратили п’ять місяців часу на підготовку. Тож політичне рішення насправді має бути прийнято раніше, ніж пізніше", – сказав він.

Наразі жоден офіційний представник США не повідомив, що адміністрація, швидше за все, передумає та надішле американські танки.

Нагадаємо, Велика Британія оголосила про масштабний пакет військової допомоги для України. В нього, зокрема, увійдуть танки Challenger 2, САУ AS90, та "Бульдоги". Польща, як раніше оголошувалося, планує передати Україні танки Leopard. Йдеться про близько 14 одиниць.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю Друг Берлусконі розповів про моторошне полювання з Путіним, коли той вирізав серце оленю
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні