USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росії стало складніше застосовувати "Калібри". У британській розвідці пояснили причину

Раніше російські окупанти перезаряджалися крилатими ракетами у Севастополі, але тепер це стало небезпечно через українські атаки
Пуск
Джерело: відкриті джерела

Росія має проблеми з використанням крилатих ракет типу "Калібр". Причиною цього стала логістика. Здатність Чорноморського флоту Росії використовувати свою базу в Новоросійську для перезавантаження кораблів крилатими ракетами, ймовірно, стане суттєвим фактором оперативної ефективності флоту. Про це заявили в Міноборони Британії.

Раніше російські окупанти перезаряджалися крилатими ракетами у Севастополі. Але тепер це стало небезпечно через українські атаки. Британська розвідка вважає, що Росія стане більше покладатися на Новоросійськ. Проте існує ймовірність того, що РФ перестала застосовувати "Калібри" через логістичні проблеми у Новоросійську.

"Росія, ймовірно, прагнутиме прискорити подолання таких проблем, щоб морські крилаті ракети були включені у зимову кампанію ударів по Україні", - йдеться у зведенні.

Новини за темою: СБУ затримала "праву руку" російського олігарха, який міг вивозити титан з України для "Калібрів"

Російські Калібри неодноразово прилітали в Україну

За даними командування ЗСУ у період з 24 по 28 лютого 2022 року, Росія випустила 113 ракет наземного і морського базування типу "Іскандер" і "Калібр" по мирних містах і селах України під час вторгнення 2022 року.

4 квітня в одному з пунктів базування Військово-Морських Сил ЗС України неподалік Одеси військовослужбовці берегової артилерії Військово-морських сил ЗС України збили ворожу ракету морського базування "Калібр". Тип використаної зброї названий не був, лише що це звичайна і далеко не нова артилерійська гармата.

23 червня 2022 року Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило, що у лісах Вінницької області виявлено крилату ракету морського базування "Калібр", котра була збита ще 21 травня 2022 року. Бойова частина цієї крилатої ракети вціліла та доступна до вивчення.

14 липня 2022 року рашисти завдали ракетний удар по Вінниці чотирма ракетами Калібр, дві з яких було збито засобами ППО, інші влучили в центр міста в торговий центр "Ювілейний". Загинуло щонайменше 20 осіб, з них троє дітей, ще 34 зазнали поранень, 49 зникли безвісти.

20 серпня 2022 року по місту Дніпро було випущено 4 ракети "Калібр", усі чотири Калібри, якими росіяни атакували обласний центр, збила українська протиповітряна оборона, для цього знадобилось лише чотири ракети комплексу С-300.

3 вересня 2022 року о 02:00 ранку по місту Дніпро було випущено 5 ракет "Калібр", всі вони булі збити засобами ППО. 10 жовтня 2022 року рано вранці було випущено 84 ракет по енергетичній інфраструктурі України зі стратегічної авіації, підводних човнів та ОТРК "Іскандер", 43 із них були збиті ППО. 11 жовтня 2022 року було випущено 28 ракет (Х-101, Х-555, "Калібр") по енергетичній інфраструктурі України, із них 18 було збито засобами ППО.

Новини за темою: Віддав наказ обстрілювати Україну "Калібрами". СБУ виписала підозру віцеадміралу РФ

Росія могла накопичити до 900 далекобійних високоточних ракет напередодні зими

Ймовірно, окупанти можуть використати їх для атак України. Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Так, кілька місяців вже немає таких обстрілів, як це було влітку. Якщо у підсумку рахувати, понад 100 ракет кожного літнього місяця приблизно використовувала. Вже в осінні місяці ті, що пройшли, таких інтенсивних обстрілів ракетами немає. Ми бачимо більше Х-59, Х-31. Але є теж "Іскандер-М", "Іскандер-К"", - сказав речник.

Ігнат додав, що за даними Генерального штабу і Повітряних сил, восени РФ на місяць використовує кілька десятків ракет для ударів по Україні. За його словами, окупанти могли накопичити до 900 далекобійних високоточних ракет.

"Потужності Росії ГУР озвучувало. 100 ракет в місяць вони можуть виготовляти. Тому можна зробити певний математичний висновок, що 870 чи, може, навіть 900 (ракет, - ред.). Саме така кількість високоточних далекобійних, окрім авіаційних ракет (Х-59, Х-31, Х-35), а також "Онікси", ракети С-300. Ми говоримо тільки про далекобійні ракети", - пояснив Ігнат.

Новини за темою: Жителя Миколаївщини, який наводив російські "Калібри" на обласний центр, засудили до 11,5 років в'язниці

Нагадаємо, вночі, 25 листопада, росіяни атакували Київ ударними дронами. Атака тривала близько 6 годин. Загарбники випустили по Україні 75 дронів-камікадзе типу "Шахед". Наші сили протиповітряної оборони збили 71 безпілотник. Внаслідок падіння уламків, у різних районах столиці спалахнули пожежі, є руйнування житлових будинків, дитсадка, а також постраждали люди.

Раніше ми повідомляли,  західна ППО перетворила Київ на рідкісне безпечне місце у воюючій Україні. Зараз в столиці працюють кілька видів протиповітряного захисту різного радіусу. Оборона Києва наразі посилена системами ближнього радіуса дії Gepard з Німеччини та системами ППО ближньої дії Avenger зі США, які збивають дрони і крилаті ракети. На середній дальності Україна використовує MIM-23 Hawks виробництва США; NASAMS, розробку Raytheon і норвезької Kongsberg; і німецький IRIS-t SLM. Дальню оборону забезпечують американські системи Patriot PAC-3 та Eurosam SAMP/T, що поставляються Францією та Італією.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму