USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Масштабна атака дронів на Київ: Хронологія подій та наслідки

Над столицею цієї ночі збито більше ніж 70 російських безпілотників
Атака на Київ
Джерело: ДСНС України

Вночі 25 листопада росіяни атакували Київ ударними дронами. Атака тривала близько шести годин. Загарбники випустили по Україні 75 дронів-камікадзе типу "Шахед". Наші Сили протиповітряної оборони збили 71 безпілотник. Внаслідок падіння уламків у різних районах столиці спалахнули пожежі, є руйнування житлових будинків, дитсадка, а також постраждали люди.

Вночі у Повітряних силах ЗСУ повідомляли, що російські війська запускали дрони-камікадзе на Київ з двох напрямків – південного та північного. З п'ятої години ранку на Київщині та в столиці інформується про роботу сил ППО. Згодом почали надходити повідомлення про збиття російських дронів.

Новини за темою: Довкола Києва побудована багаторівнева система ППО: У КМВА повідомили деталі

Атака на Київ

Мер столиці Віталій Кличко зазначив, що у Соломʼянському районі загорівся дитсадок, в сусідніх будинках пошкоджені вікна. Є руйнування на другому поверсі 5-поверхівки, де заблокованими опинилися дві жінки. Рятувальники їх евакуювали. Також у Соломʼянському районі уламок дрона впав на відкритій місцевості, де спричинив загоряння.

А у Печерському та Подільському районах також зафіксували падіння уламків на відкритій місцевості. У Дніпровському районі невеликий уламок БПЛА впав на сходову клітину верхнього поверху багатоповерхового житлового будинку. Загоряння не було. Потерпілих не виявили. У Голосіївському районі уламок БПЛА впав на чотириповерховий житловий будинок. Попередньо ніхто не постраждав.

Джерело: відкриті джерела

"Загалом постраждали п'ятеро людей, серед них 11-річна дитина. Всі вони отримали медичну допомогу на місцях або в травмпункті без подальшої госпіталізації", – написав Кличко.

Внаслідок атаки дронів в Києві без світла залишились 77 житлових будинків, 120 установ.

"Тривають роботи з відновлення. Інформація оновлюється і уточнюється", – наголосили в КМВА.

В ДТЕК заявили, що росіяни відновили удари по енергетиці. В компанії додали, через обстріли в Києві без світла залишились:

  • 151 житловий будинок,
  • 75 домівок приватного сектора,
  • 12 установ.

Також через масовану атаку зникло електропостачання в 16 тисячах домівках Київської області.

"Енергетики ДТЕК виїхали на місце і оперативно повернули світло. Без живлення залишається 296 родин у Вишгородському районі області", – зазначили в компанії.

Джерело: відкриті джерела

Реакція Зеленського

Президент України Володимир Зеленський, заявив, що атака в День жертв Голодомору-геноциду – це свідомий терор.

"Більше ніж 70 "Шахедів" у ніч на День памʼяті жертв Голодомору-геноциду. Свідомий терор. Саме в цей час. Керівництво Росії гордиться тим, що може вбивати. Наші воїни збили більшість дронів. На жаль, не всі. Але працюємо далі, щоб посилити нашу ППО та збивати більше. І працюємо далі, щоб обʼєднати світ у захисті від російського терору. Держава-терорист повинна програти і відповідати за скоєне", – заявив глава держави.

Нагадаємо, західна ППО перетворила Київ на рідкісне безпечне місце у воюючій Україні. Зараз в столиці працюють кілька видів протиповітряного захисту різного радіусу. Оборона Києва наразі посилена системами ближнього радіуса дії Gepard з Німеччини та системами ППО ближньої дії Avenger зі США, які збивають дрони і крилаті ракети. На середній дальності Україна використовує MIM-23 Hawks виробництва США; NASAMS, розробку Raytheon і норвезької Kongsberg; і німецький IRIS-t SLM. Дальню оборону забезпечують американські системи Patriot PAC-3 та Eurosam SAMP/T, що поставляються Францією та Італією.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську