USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Масштабна атака дронів на Київ: Хронологія подій та наслідки

Над столицею цієї ночі збито більше ніж 70 російських безпілотників
Атака на Київ
Джерело: ДСНС України

Вночі 25 листопада росіяни атакували Київ ударними дронами. Атака тривала близько шести годин. Загарбники випустили по Україні 75 дронів-камікадзе типу "Шахед". Наші Сили протиповітряної оборони збили 71 безпілотник. Внаслідок падіння уламків у різних районах столиці спалахнули пожежі, є руйнування житлових будинків, дитсадка, а також постраждали люди.

Вночі у Повітряних силах ЗСУ повідомляли, що російські війська запускали дрони-камікадзе на Київ з двох напрямків – південного та північного. З п'ятої години ранку на Київщині та в столиці інформується про роботу сил ППО. Згодом почали надходити повідомлення про збиття російських дронів.

Новини за темою: Довкола Києва побудована багаторівнева система ППО: У КМВА повідомили деталі

Атака на Київ

Мер столиці Віталій Кличко зазначив, що у Соломʼянському районі загорівся дитсадок, в сусідніх будинках пошкоджені вікна. Є руйнування на другому поверсі 5-поверхівки, де заблокованими опинилися дві жінки. Рятувальники їх евакуювали. Також у Соломʼянському районі уламок дрона впав на відкритій місцевості, де спричинив загоряння.

А у Печерському та Подільському районах також зафіксували падіння уламків на відкритій місцевості. У Дніпровському районі невеликий уламок БПЛА впав на сходову клітину верхнього поверху багатоповерхового житлового будинку. Загоряння не було. Потерпілих не виявили. У Голосіївському районі уламок БПЛА впав на чотириповерховий житловий будинок. Попередньо ніхто не постраждав.

Джерело: відкриті джерела

"Загалом постраждали п'ятеро людей, серед них 11-річна дитина. Всі вони отримали медичну допомогу на місцях або в травмпункті без подальшої госпіталізації", – написав Кличко.

Внаслідок атаки дронів в Києві без світла залишились 77 житлових будинків, 120 установ.

"Тривають роботи з відновлення. Інформація оновлюється і уточнюється", – наголосили в КМВА.

В ДТЕК заявили, що росіяни відновили удари по енергетиці. В компанії додали, через обстріли в Києві без світла залишились:

  • 151 житловий будинок,
  • 75 домівок приватного сектора,
  • 12 установ.

Також через масовану атаку зникло електропостачання в 16 тисячах домівках Київської області.

"Енергетики ДТЕК виїхали на місце і оперативно повернули світло. Без живлення залишається 296 родин у Вишгородському районі області", – зазначили в компанії.

Джерело: відкриті джерела

Реакція Зеленського

Президент України Володимир Зеленський, заявив, що атака в День жертв Голодомору-геноциду – це свідомий терор.

"Більше ніж 70 "Шахедів" у ніч на День памʼяті жертв Голодомору-геноциду. Свідомий терор. Саме в цей час. Керівництво Росії гордиться тим, що може вбивати. Наші воїни збили більшість дронів. На жаль, не всі. Але працюємо далі, щоб посилити нашу ППО та збивати більше. І працюємо далі, щоб обʼєднати світ у захисті від російського терору. Держава-терорист повинна програти і відповідати за скоєне", – заявив глава держави.

Нагадаємо, західна ППО перетворила Київ на рідкісне безпечне місце у воюючій Україні. Зараз в столиці працюють кілька видів протиповітряного захисту різного радіусу. Оборона Києва наразі посилена системами ближнього радіуса дії Gepard з Німеччини та системами ППО ближньої дії Avenger зі США, які збивають дрони і крилаті ракети. На середній дальності Україна використовує MIM-23 Hawks виробництва США; NASAMS, розробку Raytheon і норвезької Kongsberg; і німецький IRIS-t SLM. Дальню оборону забезпечують американські системи Patriot PAC-3 та Eurosam SAMP/T, що поставляються Францією та Італією.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку