USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Новий масштабний наступ Росії вже розпочався, – Подоляк

Путін може кинути на війну ще 200 чи 300 тисяч людей
ЗСУ
Джерело: відкриті джерела

Новий наступ російських загарбників вже розпочався. Масштабні бої тривають на Донбасі. Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі національного телемарафону.

За його словами, сьогодні основні і активні бойові дії тривають у Луганській та Донецькій областях. Подоляк назвав їх і достатньо масштабними.

"Всі очікували наступу, це і є той самий наступ, він вже почався", – заявив він.

Передісторія

Дискусії щодо нового наступу на Україну обговорюють вже тривалий час. Військові експерти стверджують: наступ неминучий. Щоправда, дати кожного разу різняться. Українські чиновники в свою чергу повторюють: у російській армії немає достатніх сил для нового наступу.

Однак сьогодні аналітики ISW заявили, що росіяни вже пішли в наступ на Луганщині. З'ясовуємо, що відбувається на лінії фронту та які шанси у російської армії на новий наступ.

Максимальне загострення

На Кремінному напрямку спостерігається "максимальне загострення" – росіяни намагаються прорвати українську оборону, заявили в Інституті вивчення війни. "Російські війська відновили ініціативу в Україні та почали черговий великий наступ у Луганській області. Темп російських операцій вздовж лінії Сватове – Кремінна на заході Луганської області помітно зріс протягом останнього тижня", – йдеться у звіті ISW.

Геолокаційні кадри підтвердили досягнення росіян у районі Дворічного на північний захід від Сватова.

"Прихильність значних частин принаймні трьох основних російських дивізій до наступальних операцій у цьому секторі вказує на те, що російський наступ почався, навіть якщо українські сили поки що заважають російським силам отримати значні успіхи. Російський наступ, ймовірно, ще не досяг свого повного темпу", – сказано у звіті.

Втім, варто додати, що голова Луганської області ще декілька днів тому наголошував на спробі росіян прорвати оборону ЗСУ. Але українські військові втримали атаки ворога.

"На Кремінному напрямку – максимальна ескалація. Багато обстрілів. Росіяни намагаються прорвати нашу лінію оборони. Наступають орки і в Білогорівці. Всі атаки нашими захисниками відбиваються, ворог успіху немає", – заявив Гайдай.

РФ підготувала тисячі важкого озброєння для нового наступу на Україну

Російська Федерація готується до нового масштабного наступу на Україну, підготувавши сотні тисяч військовослужбовців та тисячі важкої техніки, пише видання Foreign Policy.

"На сході щось назріває. На фронт прибуває все більше і більше російських солдатів", – сказав Йонатан Всевіов, генеральний секретар Міністерства закордонних справ Естонії.

Оскільки в перші місяці війни Росія зазнала великих втрат, Кремль восени оголосив про "часткову мобілізацію", щоб набрати близько 300 000 нових військовослужбовців. Зараз Росія продовжує озброюватися і готуватися до майбутнього наступу.

За оцінками, що наводить видання, Росія вже має 1800 танків, 3950 бронемашин, 2700 артилерійських систем, 810 радянських реактивних систем залпового вогню, таких як "Град" і "Смерч", 400 винищувачів і 300 вертольотів, готових до нової хвилі атак.

Але українські військові мають дещо іншу точку зору. Вони переконані, що всі наступи росіян будуть відбиті і РФ не досягне ніяких успіхів.

ГУР прогнозує, що в окупантів "нічого не вийде"

За попередніми даними розвідки, російський диктатор поставив перед своїм керівництвом ультиматум – вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей до кінця березня.

"Загострення буде. Головна мета – це, власне, схід і Донбас. Інші напрямки так само можуть бути уражені, але йдеться переважно, скажімо, про відволікання, відтягування українських сил і засобів", – заявив під час телемарафону Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони.

Військовий підсумував, що й цього разу в окупантів "нічого не вийде", адже Україна готувалася до можливого наступу.

Позиції не залишають

Схоже, меседжі про наступ українських військових абсолютно не лякають. Навпаки – вони впевнено продовжують нищити ворога. 

Так, до прикладу, вчора на одному з напрямків у Донецькій області охоронці кордонів відбили декілька атак ворога.

"Стрілецькі підрозділи російсько-окупаційних військ спробували прорвати рубіж оборони прикордонників та у разі успіху розвивати наступ. Ворожі сили малими тактичними групами планували вклинитись у район наших вогневих позицій. Проте подолати район вогневого ураження окупанти не змогли. Щоб дійти до опорного пункту, противник ввів у бій резерв, але марно", – розповіли в ДПСУ.

Спроба прориву коштувала загарбникам втрат живої сили – п'ять осіб вбитими та 13 пораненими.

Більше того: військові ЗСУ не збираються залишати свої позиції.

"Почитав тут слова Зеленського, що ми з Бахмута не виходимо і чекаємо нове озброєння. Порадів, що будемо в цьому чудовому місті ще півтора місяця, а після війни взагалі подумую переїхати сюди жити. Така архітектура, а головне – така історія", – написав військовий з Бахмута.

Читайте також:
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус