USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

РФ має національну кібернаступальну програму, а хакерські угруповання діють у штаті спецслужб по дві-три на кожну, – Вітюк

Офіцерів ГРУ і ФСБ конкретно навчають, як атакувати об’єкти критичної інфраструктури, каже начальник Департаменту кібербезпеки СБУ
Вітюк
Ілля Вітюк
Джерело: СБУ

Російські хакерські угруповання, які неодноразово чинили кібератаки по Україні, пов’язують зі спецслужбами РФ. Їх ще називають АРТ-групи, які діють безпосередньо в штаті спецслужб, розповів під час інтерв'ю "Укрінформу" начальник Департаменту кібербезпеки СБУ, бригадний генерал Ілля Вітюк.

Керівник департаменту зауважує, що в Росії в цьому плані лідирують саме ГРУ і ФСБ. До прикладу, в ГРУ є військові частини, які є спеціальними підрозділами.

"Наприклад, частина 74455 – це SandWorm, частина 26155 – це АРТ-28. І таких багато. Кожна з них спеціалізується на конкретних напрямках. SandWorm (та, що атакувала в грудні 2023 року "Київстар", – ред.) – на атаках по енергетиці, на телекомі, інтернет-провайдерах, операторах зв’язку. Там є окремі люди, які пишуть шкідливі програмні засоби, рухаються мережею, надсилають фішингові листи тощо", – пояснює Вітюк.

І додає, що ФСБ має "Армагедон", Turla, Dragonfly. Тобто в кожної спецслужби є по дві-три АРТ-групи.

"Хакерські угруповання постійно розширюються, з’являються нові групи. Те, що кажуть, що головним хакером Путіна є нібито Євген Серебряков, то він не головний – це один із керівників військової частини ГРУ ГШ, яка є по суті хакерським угрупованням SandWorm. Тобто це тільки одна із АРТ-груп, яких у російських спецслужб багато", – коментує очільник департаменту.

Вітюк стверджує, що кадрові зміни у РФ відбуваються не дуже часто. А коли й стаються, то люди "на зразок Серебрякова, хоч і переміщуються, але все одно у цьому середовищі лишаються".

Новини за темою: Хакери ГУР "поклали" сервери програми управління дронами окупантів

Росія вчить хакерів, готуючись  до першої світової кібервійни

Разом з тим бригадний генерал уточнює: окрім того, що окупанти набирають і розширюють штат хакерських підрозділів у власних спецслужбах, ще проводять вербувальну і навчальну кампанії. Офіцерів ГРУ і ФСБ відряджають у військові вузи, в яких є ІТ-спеціальності, у цивільні політехнічні університети, де вводять спеціальні кібернаступальні дисципліни для студентів старших курсів.

"Їх конкретно навчають, як атакувати об’єкти критичної інфраструктури. Це стосується не лише України. Вивчають специфіку різних країн НАТО, країн Близького Сходу – держав, з якими потенційно Росія планує чи передбачає можливість військових дій. Якщо зараз у нас триває перша кібервійна, то РФ паралельно готується і до першої світової кібервійни! Вороги дуже серйозно цим займаються", – вважає Вітюк.

Керівник департаменту продовжує, що на замовлення спецслужб у вузах проводять науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи. Наприклад, як отримати доступ до документів чи атакувати системи життєзабезпечення в тій, чи іншій країні, чи регіону, яке обладнання використовується на системах логістики і як можна автоматизувати проникнення до якихось систем.

"Надалі формують списки кращих студентів, яких направляють на роботу безпосередньо до спецслужб, наприклад, до ГРУ. Це робиться, щоб максимально збільшити потенційну кількість і якість кібератак. Для цього й готують професіоналів, які здатні проводити деструктивні кібератаки, направлені на серце ІТ-системи. Також широко використовують профільних спеціалістів в тій чи іншій галузі. Яскравий приклад – атака на "Київстар", – констатує Вітюк.

Кібервійна з Росією все далі набирає обертів. Якщо у 2020 році фіксували 800 кібератак, то вже другий рік поспіль їх кількість не опускається нижче 4 тисяч.

Додамо

У січні Служба безпеки України затримала хакера, який готував кібератаку на урядові сайти і наводив російські ракети на Харків. Як з'ясували кіберфахівці, харків'янин був учасником хакерського угруповання "Народна суbеrармія РФ".

Також зловмисник коригував ворожий вогонь по місту та готував кібератаки на сайти українських органів влади. За наведенням фігуранта окупанти здійснили два ракетних удари по цивільній інфраструктурі обласного центру. Насамперед колаборанта цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони ЗСУ.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат