USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Режим воєнної економіки": Єврокомісія хоче перевести оборонпром Євросоюзу

Війна Росії в Україні спонукала багато європейських країн збільшити витрати на оборону
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У вівторок, 5 березня, Єврокомісія запропонує Європейському Союзу способи стимулювати свою оборонну промисловість, щоб вона могла перейти в "режим воєнної економіки" у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Про це пише Reuters.

За інформацією видання, Європейський комісар з питань промисловості Тьєррі Бретон представить пропозиції зі стимулювання країн ЄС купувати більше зброї у європейських компаній, а також з надання допомоги таким компаніям у збільшенні виробничих потужностей.

"Можливість чергового президентського терміну Дональда Трампа в США, який поставив під сумнів зобов'язання Вашингтона перед НАТО, означає, що Європа повинна робити більше для свого захисту. Нам необхідно змінити парадигму і перейти в режим воєнної економіки. Це також означає, що європейська оборонна промисловість повинна йти на більший ризик за нашої підтримки і взяти на себе більшу відповідальність за власну безпеку, незалежно від результату виборів наших союзників кожні чотири роки", – сказав Бретон.

Війна Росії в Україні, пишуть журналісти, спонукала багато європейських країн збільшити витрати на оборону. Але чиновники ЄС стверджують, що суто національні зусилля менш ефективні. Тож хочуть, щоб органи Євросоюзу відігравали більш значну роль в оборонній промисловій політиці.

"Війна показала, що європейська промисловість виявилася погано підготовленою до деяких серйозних проблем, таких як раптове підвищення попиту на велику кількість артилерійських боєприпасів. Пропозиції Бретона включають створення європейської версії американської схеми іноземних військових продажів, за якою США допомагають урядам інших країн купувати зброю в американських компаній", – вказують аналітики.

Ще одна пропозиція дозволить Європейському Союзу змусити європейські компанії з виробництва зброї віддавати пріоритет європейським замовленням під час кризи.

Щоб втілити ці пропозиції в життя, їх мають схвалити 27 національних урядів ЄС, які часто не бажають поступатися повноваженнями в питаннях оборони та військової справи, і Європейський парламент.

Пропозиції також "уважно вивчить НАТО, де заявили, що вітають зусилля Євросоюзу щодо сприяння європейській обороні, але попередили, що вони не повинні дублювати або суперечити роботі трансатлантичного альянсу".

Раніше

До речі, країни Європейського Союзу хочуть зібрати 1,5 мільярда доларів у вигляді екстреного фінансування, щоб забезпечити Україну артилерійськими снарядами. 

Ініціатором із закупівлі боєприпасів за межами ЄС виступає Чехія, щоб компенсувати тупикову ситуацію в Конгресі щодо допомоги США і затримок у європейському виробництві.

Чехи взяли на себе ініціативу, поки європейські столиці сперечаються про продовження основного механізму військової підтримки Києва з боку Євросоюзу.

Офіційні особи, знайомі з ходом обговорень, кажуть, що країні потрібні європейські партнери, щоб допомогти виділити 1,5 млрд доларів на закупівлю боєприпасів, яку Прага організовує відтоді, як Росія почала повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців