USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Рентабельність рекордна, податки – мізерні: Які прибутки у "королів бензоколонок" та скільки податків сплачено

Рентабельність АЗС за рік зросла вдвічі, проте рівень сплати податків – ні
Бензин АЗС _5
Джерело: Уніан

Більшість мереж автозаправних станцій в Україні, що управляються вітчизняним бізнесом, приховують прибутки, працюють з "чорним" кешем та, відповідно, не сплачують належні податки.

Так, попри рекордну рентабельність продажу пального, деякі заправки не збільшують обсяг сплати податків, заявив директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

"Всі ринкові індикатори свідчили про рекордну рентабельність. Якщо між оптом та роздробом у 2021 році було до 4 грн/л, то останні два роки – не менше 8 гривень, а частенько й більше. Отже, націнка зросла суттєво, тобто й податків має бути суттєво більше. Але ні. У абсолютній більшості мереж податкове навантаження залишилось без змін!" – наголошує Куюн.

Які ж прибутки АЗС?

"У 2022 році влада повністю відкрила шлюзи, щоб наповнити ринок нафтопродуктом: уряд зняв цінові обмеження на ринку пального, парламент прибрав акциз і знизив ПДВ. Тоді у Європу за пальним поїхали усі. З червня по вересень 2022-го це був дуже маржинальний бізнес. Потім маржа почала знижуватися. Ті, хто заробили гроші на імпорті невеликих обсягів, пішли в рітейл: поставили бочечку, зробили навіс. Дехто вирішив розвиватися та інвестувати у точки продажу", – розповідає голова паливної компанії WOG Holding Андрій Пивоварський.

Кількість гравців збільшилася, а об’єм ринку зменшився. За оцінкою Пивоварського, у 2022 році рітейл впав на 30% до 2021-го. У 2023 році ринок на 7–10% менший, ніж у 2021-му.

Діапазон цін нині ж – шалений: бензин від 38 до 56 гривень. За собівартості на кордоні приблизно 46,5 грн/л, акцентує очільник WOG. Як таке може бути?

Є кілька ринків пального, пояснює Пивоварський – білий, сірий та чорний.

Білі компанії несуть повне податкове навантаження. Вони імпортують пальне, платять акциз і ПДВ. Продають усе через касу, платять податок на прибуток, у працівників – білі зарплати.

Сірі компанії – це перший шар оптимізації. Наприклад, не повністю білі зарплати. Також повернулися скрутки ПДВ, відколи цей податок повернули на довоєнний рівень, тобто збільшили з 7% до 20%. Хтось виготовляє так званий А-95 бензин із конденсату, з якого не сплачується акциз. Ще один варіант – продавати через дві каси, причому тільки кожен другий чек надійде податковій. Дехто продає пальне за готівку.

"Абсолютно чорний продавець ставить бочку на подвір’ї, через паркан просовує шланг і продає, наприклад, крадене звідкись пальне", – уточнює він.

То що ж з податками?

ОККО, Socar, Shell, AMIC, U.GO (НАК) – лідери рейтингу, які показали суттєве зростання сплати податків – у півтора-два рази до 2021 року, зауважує Куюн. Що цікаво: три з п’яти лідерів – представництва іноземних компаній.

"Тобто іноземці ставляться до бюджету та інтересів України з більшою повагою та відповідальністю, ніж українській бізнес! Це також й фінансова культура – спочатку віддай податки, потім рахуй своє. Я ніколи не зустрічав західних рейтингів платників податків, бо сплата податків у повному обсязі там не обговорюється", – зазначає експерт.

Так, до прикладу, ОККО з часткою ринку 22% заплатила 50% загальних виплат податків на ринку та 82% податку на прибуток. Разом з WOG сформовано 90% ПнП за квартал, прораховує Куюн. На двох це 750 станцій, отже решта – понад 6 тисяч АЗС – розділили між собою 10% прибутку цього ринку.

"А от ще: багаторічний антилідер податкового рейтингу – Avantage 7 – за результатами другого кварталу перевершив сам себе! Як? Держава ще виявилась виною цим бізнесменам та бізнесвуменам. 44 копійки на кожному літрі! При цьому компанія відкрила за останній рік декілька нових об’єктів, будує два величезних заправних комплекси під Житомиром, а це мінімум 3 млн доларів", – обурюється експерт.

Він також звернув увагу на рейтинг зарплат, які розрахував, виходячи з суми податку на доходи фізичних осіб й кількість працівників. 

"Як людина може прожити, отримуючи на руки на 10 тис. гривень в місяць? А на 4,5? Проте, саме стільки заробляють працівники більшості мереж АЗС, якщо вірити офіційним звітам їх роботодавців. Але звітність ринкових лідерів показує, що насправді зарплатня набагато вища. І це зрозуміло, бо на офіційну "мінімалку" ніхто не піде працювати. Отже, є доплати кешем. Уявіть, які торби з кешем треба, щоб доплатити тисячі гривень тисячам працівників АЗС", – додає він.

На думку Куюна, історія останнього року показує, що орієнтуватись на совість та відповідальність бізнесу не варто. Держава дала можливість паливному ринку заробити, відновити зруйновані активи, придбати нові, але взаємності у вигляді податкових виплат здебільшого не дочекалась.

Ринок пального в Україні

До повномасштабної війни Україна імпортувала понад 70% споживаного пального. У 2021 році з Росії надходило 30% автогазу та 25% дизпального. Також значним постачальником пального була Білорусь. З початку вторгнення уряд заборонив прямий імпорт із країни-агресора та її посібника.

Навесні 2022-го була паливна криза з кілометровими чергами до автозаправок. Щоб подолати її, уряд скасував цінове регулювання, а парламент тимчасово скасував акциз і знизив ПДВ з 20% до 7%.

Втім, з 1 липня цього року податки на пальне повернулися на довоєнний рівень. Акциз на бензин зріс більш ніж удвічі – до 213 євро за 1000 л; акциз на дизпальне – на 40%, до 139,5 євро. Акциз на автогаз залишився на рівні 52 євро. ПДВ зросте з 7% до 20%.

Повернення податків – вимога МВФ.

Читайте також:
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт