USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Рекордне спустошення рахунків: Українці масово забирають депозити з банків

Ймовірно, спустошення рахунків відбувається через закон про мобілізацію
банкомат
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Від початку року в Україні фіксують відплив депозитів у гривні. Січневі показники – рекордні від початку повномасштабного вторгнення, каже голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"У січні 2024 року мав місце помітний відплив депозитів у гривні. Вклади у національній валюті скоротились на 3,2%, або "мінус" 51,3 млрд гривень, до 1577,1 млрд гривень. Це найбільші темпи і обсяги скорочення депозитів у гривні з початку війни. При цьому вклади бізнесу скоротились на 3,5% (32,5 млрд гривень), населення – на 2,6% (18,8 млрд гривень). Населення також скоротило свої валютні вклади на 2,1%, тоді як бізнес збільшив такі вклади на 3,2%", – каже Гетманцев.

Чиновник пояснює, що скорочення банківських вкладів у гривні у перший місяць року – це сезонне явище, пов'язане із піковими розрахунками у грудні. Утім, Гетьманцев все ж допускає, що певний негативний ефект міг бути пов'язаний із нормами законопроєкту щодо "військової служби, мобілізації та обліку". 

Варто зауважити, що голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко в ефірі UWN вже зазначала, що після того як у законопроєкті про мобілізацію з'явився пункт про блокування рахунків ухилянтам від мобілізації, люди пішли знімати масово кошти, що обвалило по суті всі баланси банківської системи. 

"Ви ж розумієте, що якщо в людини заблокований рахунок, вона нічого не може купити. І перше, що зробили українці, – вони пішли знімати масово з рахунків кошти. Це обвалило, по суті, всі баланси банківської системи. Тому що, ще коли перший закон внесли, всі пішли познімали кошти, мовляв, "краще нехай дома під матрацом". Це означає, що банки, по суті, опинилися на межі кризи", – сказала вона.

Про що йдеться в законопроєкті?

7 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію. В законопроєкті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" зазначається, що територіальний центр комплектування та соціальної підтримки має право звернутись до суду, якщо чоловік протягом 10 днів з часу отримання відповідної вимоги не з'явився до ТЦК або дипломатичної установи за кордоном.

Відповідно, за рішенням суду після звернення ТЦК передбачено, зокрема і накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах.

Детальніше про законопроєкт читайте тут.

Читайте також:
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами