USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Рада ЄС схвалила використання прибутку від заморожених російських активів на користь України

Рада Євросоюзу прийняла рішення та постанову, що роз’яснює зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, які тримають заморожені дією санкцій активи та резерви Центрального банку Росії
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Рада Європейського Союзу прийняла постанову, яка передбачає можливість використання прибутку від заморожених російських активів на користь України. Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської ради.

Зазначається, що Єврорада прийняла рішення та постанову, що роз’яснює зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, які тримають заморожені дією санкцій активи та резерви Центрального банку Росії (ЦБ РФ).

Там нагадали, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ЄС у координації з міжнародними партнерами вирішив заборонити будь-які операції, пов’язані з управлінням резервами, а також з активами ЦБ РФ. У результаті цієї заборони відповідні активи фінансових установ у державах – членах Євросоюзу "знерухомлені".

"Сьогоднішнє рішення відповідно до позиції G7 роз'яснює заборону на ці операції, а також правовий статус доходів, отриманих ЦДП у зв’язку із утриманням російських заблокованих активів та окреслює чіткі правила для установ, що їх утримують", – йдеться у документі.

Зокрема, Рада Євросоюзу вирішила, що ЦДП, які утримують більш як 1 мільйон активів ЦБ РФ, мають окремо обліковувати надзвичайні залишки готівки, що накопичуються через обмежувальні заходи Європейського Союзу, а також повинні окремо зберігати відповідні доходи. На додаток, депозитаріям забороняється розпоряджатися отриманим прибутком.

Як зазначається, виходячи із ризиків та вартості утримання цих активів та резервів ЦБ РФ, кожен центральний депозитарій цінних паперів може звернутися до свого наглядового органу з проханням дозволити вивільнення частки цього чистого прибутку з огляду на дотримання статутного капіталу та ризиків.

"Таке рішення дає можливість Раді встановити фінансові внески до бюджету ЄС, зібрані з цих чистих прибутків, для підтримки України, її відновлення та реконструкції. Ці фінансові внески можуть бути спрямовані з бюджету Євросоюзу до Українського фонду, щодо створення якого Рада ЄС та Європейський парламент досягли попередньої згоди 6 лютого 2024 року", – наголошується в повідомленні.

Що передувало?

6 грудня 2023 року лідери країн "Великої сімки" підтвердили, що "необхідний рішучий прогрес для спрямування надзвичайних доходів, які перебувають у приватних компаніях і безпосередньо пов'язані з іммобілізованими суверенними активами Росії, на підтримку України".

Європейська Рада повторила свій заклик до "рішучого прогресу" щодо того як надзвичайні доходи приватних осіб можуть бути спрямовані на підтримку України, відповідно до застосованих договірних зобов'язань, а також згідно з правом Європейського Союзу і міжнародним правом. 

Додамо

Раніше ми повідомляли, що Євросоюз виявив 260 мільярдів євро російських активів, прибутки з яких можуть піти Україні. Зазначалося, що мільярдів євро заморожені у Бельгії та Люксембурзі.

Згодом Бельгія запропонувала країнам G7 план вилучення заморожених активів РФ на користь України.

 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні