USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЄС виявив 260 мільярдів євро російських активів: Прибутки з них можуть піти Україні

Зокрема, 210 мільярдів євро заморожені у Бельгії та Люксембурзі
гроші Росія санкції
Джерело: відкриті джерела

Українська делегація від Міністерства юстиції України провела низку зустрічей з топкерівниками директоратів Єврокомісії й урядом Бельгії. З 1 січня Брюссель головує в Європейському Союзі, тож всі питання щодо заморожених активів РФ вирішуються там. Наразі відомо про 260 мільярдів євро, які знаходяться в юрисдикціях країн ЄС, повідомила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

За її словами, Євросоюз провів чималу роботу з розшуку та фіксації активів, що знаходяться в юрисдикціях країн Європейського Союзу. Вже достеменно відомо, що йдеться про 260 мільярдів євро, з яких 210 мільярдів євро заморожені у Бельгії та Люксембурзі.

"В основному суверенні активи існують в формі бондів, облігацій та інших інструментів. По мірі того, як ці інструменти досягають строку погашення – вони конвертуються в кеш. Майже всі активи зберігаються на рахунках великих депозитарних установ на зразок Euroclear або на рахунках центральних або резервних банків", – розповіла Мудра.

Вона зазначила, що після того як ЄС знайшов та ідентифікував активи, він акумулюватиме їх на одному рахунку в Euroclear. 

"Так, цей процес буде вимагати погодження від всіх 27 країн, але Єврокомісія працює з надшвидкістю, пообіцяли зробити швидко", – зазначила заступниця міністра юстиції.

Наступним кроком має стати досягнення поки що відсутньої єдності в спрямуванні надприбутків від російських активів в Україну. 

"Але і в цьому питанні нас запевнили – "так, ми працюємо, чекайте", – уточнила вона.

Мудра додала, що також обговорили питання конфіскації тіла заморожених активів Росії, проте в Євросоюзі поки неохоче про це говорять, але "над цим питанням активно працюють в G7, і є певні зсуви щодо прийняття законодавства у США".

"Питання надприбутків дуже важливе й знаходиться весь час на порядку денному ЄС, його можна вирішити й Євросоюз знає, як – справа часу", – підсумувала заступниця міністра юстиції.

При цьому наголосила, що під час зустрічей також обговорили питання санкцій.

"Чекаємо на 13-й пакет та варіанти унеможливлення обходу санкцій; і пакет допомоги в 50 мільярдів євро (допомога протягом 2024–2027 років), чекаємо на доленосне рішення 1 лютого. А щодо коштів надприбутків, то вони йдуть on top додатково до Ukraine Facility", – зазначила Мудра. 

Раніше посли Євросоюзу досягли згоди щодо використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні. Це рішення дозволяє перевести доходи від російських активів на окремий рахунок.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні