USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Рада ЄС остаточно схвалила допомогу Україні на 50 млрд євро

Нещодавно Європарламент підтримав рішення щодо Ukraine Facility
Європа
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Рада Європейського союзу схвалила початок програми Ukraine Facility, в рамках якої Україні пообіцяли надати 50 млрд євро до 2027 року. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів України.

"Вдячний партнерам з ЄС за важливе рішення про підтримку України. Завдяки подальшій активній роботі уряду України та представників Європейської комісії в рамках програми, Україна буде впевнено наближатися до свого європейського майбутнього", - заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Як нагадали у Мінфіні, нещодавно Європарламент підтримав рішення щодо Ukraine Facility. Але для того, щоб програма набула чинності, її мала схвалити Рада ЄС, що і сталося сьогодні.

Ukraine Facility

Ukraine Facility – це унікальний інструмент з підтримки економічного розвитку та відновлення України на її шляху вступу до ЄС. В рамках інструменту надаватиметься безпрецедентна передбачувана підтримка на основі спільно узгоджених планів і пріоритетів Урядом України та Європейською Комісією.

В рамках Інструменту, протягом 2024-2027 років Україна отримає близько 39 млрд євро прямого бюджетного фінансування, з яких понад 5 млрд складають гранти.

Також в рамках Інструменту діє механізм перехідного фінансування (Bridge financing), що після підписання відповідних міжнародних договорів відкриє шлях до отримання необхідного фінансування у коротший термін до початку дії Facility. Підписання Кредитної Угоди та Меморандуму очікується на початку березня.

Нагадаємо, ще на початку року ми повідомляли, що Європейська комісія працює над альтернативними рішеннями щодо допомоги Україні, на випадок, якщо між всіма 27 країнами ЄС не вдасться дійти згоди щодо запропонованого пакету фінансування в розмірі 50 млрд євро. 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Кропачов: ДП Кропачов: ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу