USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У Грузії спалахнули протести через рішення Путіна відновити авіасполучення: Подробиці

Водночас США попередили Тбілісі про наслідки в разі запуску авіасполучення з РФ
Протести в Грузії
Джерело: Facebook

У Грузії почалися протести біля будівлі Міністерства закордонних справ. Громадяни засуджують реакцію влади на рішення президента Росії про скасування віз для громадян Грузії та відновлення прямого авіасполучення між країнами. Про це повідомляє "Грузия Online".

Біля будівлі МЗС також зібралися члени найбільшої опозиційної сили "Єдиного національного руху". Вони виступають проти проросійської політики правлячої партії "Грузинська мрія".

"Чітким і твердим вибором більшої частини грузинського населення є інтеграція Грузії до Європейського Союзу, приєднання Грузії до цивілізованого світу. І цей вибір, цю вимогу грузинського населення має розділити уряд Грузії і відповідь на російську провокацію має бути адекватною", – заявила опозиція.

Що сталося?

Вчора президент Володимир Путін зняв заборону на прямі авіарейси між Росією та Грузією та скасував візовий режим для грузинських громадян. 

Візовий режим між Грузією та Росією запровадили ще у 2000 році за рішенням російського уряду, Грузія також запровадила візовий режим для громадян Росії. 

У тексті указу Путіна немає відповіді на питання, чому Кремль вирішив скасувати візи для громадян Грузії.

Грузинський уряд протягом року був мішенню для критики як усередині країни, так і за її межами у зв'язку з його позицією щодо Росії, яка розпочала у лютому минулого року війну проти України.

Тбілісі не приєднався до санкцій проти Москви, заявляючи про небезпеку відкриття другого фронту.

Тепер Путін своїм указом ухвалив, що "з 15 травня 2023 року громадяни Грузії здійснюють в'їзд до РФ і виїзд із РФ без оформлення віз на підставі чинних документів, що засвідчують особу". Виняток – "громадяни, які в'їжджають до з метою здійснення трудової діяльності або терміном понад 90 днів, зокрема з метою отримання освіти".

Чому між РФ та Грузією не було авіасполучення

Росія зупинила пряме авіасполучення з Грузією у червні 2019 року через протести в Тбілісі, що сталися після виступу в грузинському парламенті російського депутата Сергія Гаврилова. Він зайняв крісло спікера і розмовляв російською. Грузинська опозиція зірвала засідання, Гаврилов залишив Грузію під охороною.

Джерело: відкриті джерела

Тоді ж МЗС Росії рекомендувало росіянам утриматися від поїздок до Грузії з міркувань безпеки. Тепер цю рекомендацію скасовано. У міністерстві зазначили, що рішення ухвалені в рамках "послідовного полегшення умов спілкування та контактів між громадянами Росії та Грузії, попри відсутність дипломатичних відносин".

Чому РФ та Грузія розірвали дипвідносини

Грузія розірвала дипломатичні відносини з Росією після її вторгнення на територію Південної Осетії та Абхазії та визнання їхньої незалежності у 2008 році. Тбілісі вважає їх окупованими регіонами та звинувачує Москву в порушенні територіальної цілісності країни.

Реакція Грузії

У правлячій партії "Грузинська мрія" привітали рішення Москви і пояснили це інтересами тих громадян Грузії, які проживають на території Росії і в яких виникали складнощі з приїздом на батьківщину.

Тим часом президент Саломе Зурабішвілі, яка має обмежені повноваження і чия позиція ще не означає позицію офіційного Тбілісі, рішення Путіна засудила.

"Чергова російська провокація! Відновлення прямого авіасполучення та скасування візового режиму з Грузією неприйнятні, поки Росія продовжує агресію в Україні та окупує нашу територію", – написала вона у Twitter.

США пригрозили санкціями

Державний департамент Сполучених Штатів Америки попередив Тбілісі про очікувані санкції в разі відновлення прямого авіасполучення між Росією і Грузією.

"Низка західних країн, зокрема США, забороняють російським літакам заходити в їхній повітряний простір. Якщо прямі рейси між Росією і Грузією буде відновлено, це викличе наше занепокоєння у зв'язку з можливим запровадженням санкцій щодо грузинських авіакомпаній, які обслуговують повітряні судна, що підпадають під дію контролю імпорту та експорту. Усе західне співтовариство відокремилося від цього жорстокого режиму – зараз не час поглиблювати відносини з Росією", – заявили у Вашингтоні.

Й про росіян у Грузії

Згідно з даними Національної служби статистики Грузії, у 2022 році до країни емігрували понад 62 тисячі росіян і кілька десятків тисяч грузинів, які раніше жили в Росії.

Росіяни можуть перебувати у Грузії без візи впродовж року. Раніше грузинам для відвідування Росії була потрібна віза. З 15 травня за указом Путіна громадяни Грузії можуть перебувати в Росії без візи 90 днів кожні пів року.

Позиція Грузії щодо російської агресії в Україні 

Грузинська влада засудила російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року і приєдналася до міжнародних економічних санкцій проти Росії. Однак країна не запровадила власних санкцій, оскільки має "свої національні інтереси, виклики безпеки, економіки", сказав премʼєр-міністр Іраклі Ґарібашвілі в червні 2022 року.

 
Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW