USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Великдень-2024: Коли відзначатимемо головне православне свято року?

Великдень
Джерело: UWN

Щовесни православні віруючі з нетерпінням чекають світлого Воскресіння Христового. Адже Великдень є одним із найважливіших релігійних свят в Україні, що святкується християнами з особливим віруванням і теплом. Його дата щороку змінюється, а разом із ним і дати кількох пов'язаних подій та свят. 

Коли цьогоріч українці випікатимуть пасочки та на які дні припадатимуть великодні свята – розповідаємо далі.

Коли святкують Великдень?

У 2024 році православні та греко-католики України відзначатимуть Пасху 5 травня. Це одна з найпізніших можливих дат.

Тим часом як у католиків та протестантів Пасха буде, навпаки, одною з найраніших. Церкви західного обряду святкуватимуть Воскресіння Христове 31 березня.

Примітно, що з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар підхід до обчислення дати Пасхи не змінився – це основна розбіжність, яка зберігається між ним та григоріанським календарем, яким користується католицька та інші церкви західного обряду.

Чому дати католицького та православного Великодня не збігаються? 

Розбіжності виникли ще в XVI столітті у зв’язку з введенням григоріанського календаря. Католики перейшли на нього і таким чином змінили систему літочислення. А православні залишилися вірними юліанському календарю. Так і виникли розбіжності в датах віншувань релігійних свят, які інколи сягають 13 днів і більше.

Цікавим є те, що традиції святкування Великодня у католиків та православних багато в чому збігаються. Наприклад, дотримання Великого посту та Страсного тижня. Проте піст у католиків має значні послаблення: триває не так довго і більшість часу дозволяється вживати молочні продукти.

Ще одна спільна традиція: Великдень – сімейне свято. 

Важливі дати перед Великоднем

Українська Масниця (Колодій). Традиційно Масниця починається за тиждень до Великого посту і триває сім днів. 2024 року Масний тиждень розпочнеться 11 березня (у понеділок) і закінчиться 17 березня.

Прощена неділя. Цього дня віряни щиро просять пробачення у рідних та близьких за всі образи: як навмисні, так і ненавмисні. Водночас священнослужителі наголошують, що просити прощення треба від щирого серця. Також у Прощену неділю слід і самому відпустити всі образи. У 2024 році Прощена неділя буде 17 березня.

Вербна неділя. Вербна неділя є одним з головних християнських свят, яке відзначають рівно за тиждень до Пасхи. У 2024 році Вербна неділя за григоріанським календарем буде 24 березня, а за юліанським – 28 квітня.

Великий піст. Відповідно, розбіжності будуть і у даті початку Великого посту. У православних він триває сім тижнів, а отже розпочнеться з 18 березня. Закінчиться піст 4 травня.

Католики розпочнуть період посту значно раніше. У 2024 році його початок випав на Валентинів день. Триватиме піст для християн західного обряду від 14 лютого до 30 березня.

Читайте також:
"Не я б'ю, верба б'є...": Коли святкуємо цьогоріч Вербну неділю та що варто знати про свято
Не Не "Масляная", а українська Масниця. Традиції останнього тижня перед Великим постом
Свято прав і тюльпанів: Як відзначають Міжнародний день прав жінок в Україні та чому цей день важливий? Свято прав і тюльпанів: Як відзначають Міжнародний день прав жінок в Україні та чому цей день важливий?
Кожний п’ятий українець вважає 8 Березня улюбленим святом. Але ставлення до нього щороку погіршується Кожний п’ятий українець вважає 8 Березня улюбленим святом. Але ставлення до нього щороку погіршується