USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Лише близько 600 українських церков покинули Московський патріархат з початку війни, – Опендатабот

При цьому майже 8,2 тисячі таких церков продовжують працювати в країні
Києво-Печерська лавра
Києво-Печерська лавра
Джерело: відкриті джерела

Лише 589 церков Московського патріархату перейшли до Православної церкви України від початку війни, повідомляється на сайті Опендатабот.

Так, найбільше релігійних установ змінили свій патріархат на Київщині (138), Хмельниччині (125) та Вінниччині (67).

Джерело: Опендатабот

Наразі 8193 церкви Української православної церкви (Московського патріархату) продовжують працювати в країні. 99% або 8119 із них, незважаючи на вимоги закону, досі не показали приналежність до патріархату країни-агресорки у своїй назві.

За два роки лише 59 релігійних установ примусово отримали назви, що показують зв'язок із РФ, у Єдиному державному реєстрі.

Там зазначають, що всі ці перейменування відбувалися протягом першого року повномасштабного вторгнення. У 2023 році жодна з релігійних установ не отримала такої назви в ЄДР.

Найбільше церков, пов'язаних із країною-агресоркою, зафіксовано в Донецькій області – 683. Значна кількість релігійних установ УПЦ також залишилася у Вінницькій області – 534. До антирейтингу потрапили Дніпропетровщина (527) і знову Хмельниччина – 506 релігійних установ.

Джерело: Опендатабот

Додамо

З середини листопада минулого року СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату. Правоохоронці кажуть, що знаходять там заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), зброю, а також допитують священнослужителів.

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах Української православної церкви МП кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборону повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла і ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проти діячів УПЦ Московського патріархату, щодо яких викрито або буде викрито справу в роботі на Росію, вживатимуться відповідні заходи.

Втім, нині голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сумнівається, що в парламенті знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату, якщо такі законопроєкти будуть винесені на голосування.

Читайте також:
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових