USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal

Журналісти кажуть, що лінія фронту у війні між Україною і Росією тепер простягається і в Африку
Судан
Судан. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна нині воює з Росією в Судані (Африка). Військовий правитель Судану генерал-лейтенант Абдель Фаттах аль-Бурхан постачав Києву зброю з моменту початку повномасштабної російсько-української війни в лютому 2022 року. А суданських повстанців підтримувало російське угруповання "Вагнер", яке видобувало золото в Судані й використовувало його для фінансування дій Москви в Україні, пише видання The Wall Street Journal.

"За словами кількох українських солдатів, які брали участь в операції, через кілька тижнів після виклику українські десантники висадилися в Судані й почали бойові дії, щоб витіснити повстанські сили зі столиці Хартума", – пишуть журналісти.

І додають, що лінія фронту у війні між Україною і Росією тепер простягається і в Африку. РФ вже багато років активно видобуває золото і навчає бійців у кількох африканських країнах.

Однак нині посилює економічний тиск, щоб утримати невеликі країни, як-от Еквадор, від відправки зброї Україні, навіть не напряму.

Для України відправлення військ до Африки – це "нова зухвала авантюра, частина стратегії, спрямованої на підрив військових та економічних операцій Росії за кордоном", вважають українські військові.

"Неможливо перемогти Росію, просто воюючи на невеликій ділянці землі, як на лінії фронту в Україні. Якщо в них є золоті копальні в Судані, ми повинні зробити їх нерентабельними", – говорить 40-річний український офіцер із позивним "Прада", який очолював одну з українських команд у Судані.

Разом з тим голова військової розвідки України Кирило Буданов відмовився коментувати, чи направляв підрозділи в Судан. Проте розповів про причини відправки українських військ за кордон.

"Війна – справа ризикована. Ми перебуваємо в стані повномасштабної війни з Росією. У них є підрозділи в різних частинах світу, і ми іноді намагаємося завдати по них удару", – пояснив Буданов.

Судан став полем бою в російсько-українському протистоянні, тому що він багатий на два ресурси – зброю і золото. Під час частих конфліктів, що відбувалися в країні протягом кількох десятиліть, у країну прямо й опосередковано надходила зброя зі США, Росії, Китаю та інших країн.

У результаті на початку 2022 року, коли Росія почала бойові дії в Україні, а Київ шукав усю зброю, яку міг дістати, у Судану її було в надлишку.

"Свого часу ми вивезли із Судану багато зброї. За неї платили різні країни,у них був широкий спектр зброї. Там можна знайти все: від китайського до американського", – каже начальник ГУР Кирило Буданов.

А що РФ?

Тим часом Росія вже давно займається пошуками золота в Судані, кажуть аналітики.

"ПВК "Вагнер" очолила російську операцію в цій країні, як і в низці інших африканських держав – навчали бійців Сил швидкої підтримки (RFS), які своєю чергою забезпечували безпеку російських підприємств на копальнях. До початку конфлікту в Судані навесні минулого року тільки 30% видобутого в країні золота було офіційно зареєстровано в Центральному банку. Решта золота, вартістю 4 мільярди доларів на рік, залишалася неврахованою, більша частина цього контрабандного золота потрапляла до рук росіян", – йдеться у повідомленні.

Коли розпочалася громадянська війна, Сили швидкої підтримки спочатку відмовилися від пропозиції ПВК "Вагнер" надати важке озброєння, побоюючись викликати реакцію США. Але після військових невдач група змінила свій курс.

Після смерті лідера "Вагнера" Прігожина російське Міністерство оборони взяло під контроль операції групи в Африці, хоча вона, як і раніше, широко відома як "Вагнер". Угруповання стало в Судані чимось на зразок франшизи.

"Нашою метою ніколи не було переслідування окремих солдатів "Вагнера". Наша мета полягала в тому, щоб підірвати російські інтереси в Судані", – сказав український офіцер із позивним "Прада".

Раніше

Росія, прагнучи розширити свій вплив в Африці, набирає 20 тисяч солдатів, щоб замінити найманців групи "Вагнера" по всьому континенту.

Африканський корпус, який називається, як експедиційний корпус Адольфа Гітлера, має намір до середини року залучити нових рекрутів і колишніх бойовиків "Вагнера" для розгортання як мінімум у п'яти дружніх Росії країнах – Буркіна-Фасо, Лівії, Малі, Центральноафриканській Республіці та Нігері. Формально група "Вагнера" була розформована після смерті Пригожина, однак продовжує діяти.

Але ще невідомо, де Росія зможе знайти солдатів, яких, за словами людини, близької до міноборони Росії, шукає група. На піку свого розвитку операції "Вагнера" в Африці налічували не більше кількох тисяч людей. Крім того, Росія намагається завербувати щонайменше ще 250 тисяч військовослужбовців для бойових дій в Україні цього року.

Читайте також:
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів