USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Суд відправив Шуфрича під варту без можливості внесення застави

Нардеп проведе в СІЗО щонайменше 60 днів
Шуфричу повідомили про підозру у держзраді_4
Шуфричу повідомили про підозру у держзраді
Джерело: СБУ

Народного депутата Нестора Шуфрича арештували у справі про державну зраду без можливості внесення застави. Він перебуватиме в СІЗО щонайменше два місяці, повідомляє кореспондент "Суспільного".

Шуфрича взяли під варту прямо в залі суду. Запобіжний захід обрав Печерський районний суд Києва.

Справа Шуфрича

Шуфричу 15 вересня оголосили про підозру в державній зраді — ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України.

"Генеральний прокурор підписав повідомлення про підозру у державній зраді народному депутату України IX скликання від забороненої політичної партії "ОПЗЖ" (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 КК України). Наразі повідомлення про підозру вручено народному обранцю прокурорами Офісу генпрокурора", – розповіли в Офісі генпрокуратури.

За даними слідства, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича. Самого Сівковича підозрюють у роботі на російські спецслужби та управлінні українською частиною угруповання, яке шпигувало на користь РФ.

У 2014 році Сівкович втік до Москви та, за даними слідства, створив "кротоферму" для підривної діяльності проти України. Як зазначають правоохоронці, він курував колишнього начальника Управління СБУ в Криму Олега Кулініча, якого також підозрюють у державній зраді.

За даними Служби безпеки України, одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері.

"Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава – нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни – нібито "один народ". Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві", – зазначає Служба безпеки України.

До того ж співробітники СБУ під час обшуків у п’ятницю, 15 вересня, у народного депутата Нестора Шуфрича знайшли документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

"Під час сьогоднішніх обшуків у Шуфрича співробітники СБУ знайшли документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей. Він передбачає перейменування цих областей у так звані "краї", широку автономію, проведення виборів, формування окремого уряду та парламенту", – сказали правоохоронці агентству.

Загалом за місцями проживання фігуранта та у його близького оточення здійснено 45 обшуків. Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає до 15 років тюрми, додає спецслужба.

Новини за темою: Екснардепу від "ОПЗЖ" Рабіновичу оголосили підозру у держзраді

Не підозрою єдині

Ще в липні народні депутати зареєстрували проєкт Постанови про відкликання з керівництва парламентських комітетів представників колишньої "ОПЗЖ". Йшлося про відкликання Шуфрича з посади голови комітету свободи.

Заборонена партія

20 березня 2022 року Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність політичних сил, пов'язаних із Росією, на час воєнного стану.

28 березня 2022 року Верховна Рада отримала законопроєкт №7172-1, який передбачає заборону проросійських партій в Україні. А у вересні 2022 року Касаційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу партії "ОПЗЖ", таким чином діяльність політсили була остаточно заборонена в Україні.

Рішення про заборону "ОПЗЖ" ґрунтувалися на доказах її деструктивної діяльності, зібрані у межах реагування СБУ на загрози національній безпеці.

Читайте також:
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА
В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко
Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії