USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Суд відправив Шуфрича під варту без можливості внесення застави

Нардеп проведе в СІЗО щонайменше 60 днів
Шуфричу повідомили про підозру у держзраді_4
Шуфричу повідомили про підозру у держзраді
Джерело: СБУ

Народного депутата Нестора Шуфрича арештували у справі про державну зраду без можливості внесення застави. Він перебуватиме в СІЗО щонайменше два місяці, повідомляє кореспондент "Суспільного".

Шуфрича взяли під варту прямо в залі суду. Запобіжний захід обрав Печерський районний суд Києва.

Справа Шуфрича

Шуфричу 15 вересня оголосили про підозру в державній зраді — ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України.

"Генеральний прокурор підписав повідомлення про підозру у державній зраді народному депутату України IX скликання від забороненої політичної партії "ОПЗЖ" (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 КК України). Наразі повідомлення про підозру вручено народному обранцю прокурорами Офісу генпрокурора", – розповіли в Офісі генпрокуратури.

За даними слідства, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича. Самого Сівковича підозрюють у роботі на російські спецслужби та управлінні українською частиною угруповання, яке шпигувало на користь РФ.

У 2014 році Сівкович втік до Москви та, за даними слідства, створив "кротоферму" для підривної діяльності проти України. Як зазначають правоохоронці, він курував колишнього начальника Управління СБУ в Криму Олега Кулініча, якого також підозрюють у державній зраді.

За даними Служби безпеки України, одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері.

"Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава – нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни – нібито "один народ". Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві", – зазначає Служба безпеки України.

До того ж співробітники СБУ під час обшуків у п’ятницю, 15 вересня, у народного депутата Нестора Шуфрича знайшли документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

"Під час сьогоднішніх обшуків у Шуфрича співробітники СБУ знайшли документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей. Він передбачає перейменування цих областей у так звані "краї", широку автономію, проведення виборів, формування окремого уряду та парламенту", – сказали правоохоронці агентству.

Загалом за місцями проживання фігуранта та у його близького оточення здійснено 45 обшуків. Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає до 15 років тюрми, додає спецслужба.

Новини за темою: Екснардепу від "ОПЗЖ" Рабіновичу оголосили підозру у держзраді

Не підозрою єдині

Ще в липні народні депутати зареєстрували проєкт Постанови про відкликання з керівництва парламентських комітетів представників колишньої "ОПЗЖ". Йшлося про відкликання Шуфрича з посади голови комітету свободи.

Заборонена партія

20 березня 2022 року Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність політичних сил, пов'язаних із Росією, на час воєнного стану.

28 березня 2022 року Верховна Рада отримала законопроєкт №7172-1, який передбачає заборону проросійських партій в Україні. А у вересні 2022 року Касаційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу партії "ОПЗЖ", таким чином діяльність політсили була остаточно заборонена в Україні.

Рішення про заборону "ОПЗЖ" ґрунтувалися на доказах її деструктивної діяльності, зібрані у межах реагування СБУ на загрози національній безпеці.

Читайте також:
Ексміністр Захарченко у 2022 році пропонував українським посадовцям здачу територій взамін на Ексміністр Захарченко у 2022 році пропонував українським посадовцям здачу територій взамін на "посади"
Справу нардепа Пономарьова передають до суду: ДБР завершило слідство Справу нардепа Пономарьова передають до суду: ДБР завершило слідство
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Замах на Буданова: Полковники-зрадники проникли в охорону президента Зеленського, намагаючись вбити главу ГУР Замах на Буданова: Полковники-зрадники проникли в охорону президента Зеленського, намагаючись вбити главу ГУР