USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Зеленський підписав указ про призначення скандального прокурора очільником Одеської ОВА

У лютому 2023 року Кіпер потрапив у скандал у зв’язку з новорічною відпусткою
Олег Кіпер
Олег Кіпер
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення Олега Кіпера головою Одеської ОВА. 

"Призначити Кіпера Олега Олександровича головою Одеської обласної державної адміністрації", – йдеться в тексті указу.

Передісторія

30 травня Кабмін погодив призначення керівником Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера. Наразі він очолює прокуратуру Києва. Про це повідомив постійний представник Кабінету міністрів України у Верховній Раді України Тарас Мельничук.

"Погоджено призначення Кіпера Олега Олександровича головою Одеської обласної державної адміністрації", – заявив він.

Одеська область була без начальника адміністрації понад два місяці. До цього її очолював Максим Марченко.

Хто такий Олег Кіпер

Олег Кіпер 1980 року народження, уродженець Одещини.

Працював слідчим Котовської міжрайонної прокуратури Одеської області, обіймав посаду у відділу Генеральної прокуратури, був начальником управління прокуратури Івано-Франківської області тощо. За часів Януковича був заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ, куди його призначив тодішній генпрокурор Віктор Пшонка.

24 жовтня 2014 року Кіпера було люстровано, але 11 вересня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва повернув йому посаду старшого прокурора Головного управління нагляду, назвавши люстрацію безпідставною. Також суд зобов'язав ГПУ виключити Кіпера з реєстру люстрованих осіб Міністерства юстиції та виплатити йому 805 тис. гривень за "вимушені прогули".

З 9 червня 2020-го – заступник прокурора Києва, а з 27 липня – прокурор Києва.

Скандал

У лютому 2023 року Кіпер потрапив у скандал у зв’язку з новорічною відпусткою. Журналісти "Схем" виявили, що прокурор виїхав з України 29 грудня 2022 року через кордон з Польщею та повернувся 8 січня 2023-го. У коментарі журналістам головний прокурор Києва підтвердив, що виїжджав за кордон саме у відпустку, пояснивши це "сімейними обставинами". За аналогічні дії генпрокурор України Андрій Костін звільнив свого заступника Олексія Симоненка.

Дружина Кіпера має паспорт РФ

Дружина майбутнього очільника Одеської ОДА Олега Кіпера досі має російський паспорт. Про це повідомляють "Схеми".

Зазначається, що у базі МВС Росії паспорта Ірини Кіпер у переліку недійсних немає. Так само дійсний і її індивідуальний номер платника податків, свідчить база Федеральної податкової служби.

Дані про дружину Олега Кіпера
Джерело: відкриті джерела

Дані про дружину Олега Кіпера
Джерело: відкриті джерела

Журналісти нагадують, що ще у лютому Кіпер казав, що його дружина відмовилась від громадянства Росії "у зв’язку з подіями, пов’язаними з війною РФ проти України".

На уточнення, що російський паспорт його дружини досі є дійсним, Кіпер лише відповів, що "цими питаннями займалась міграційна служба України". Хоча серед завдань ДМС немає пункту, щодо допомоги по виходу з громадянства іншої країни.

Читайте також:
Військовим, які розстріляли патрульного на Вінниччині, оголосили про підозру у посяганні на життя правоохоронця, а також у дезертирстві Військовим, які розстріляли патрульного на Вінниччині, оголосили про підозру у посяганні на життя правоохоронця, а також у дезертирстві
Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру
Інцидент із повісткою журналісту Інцидент із повісткою журналісту "Слідства.Інфо": Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження
Генпрокурора Костіна можуть звільнити: В ОП вважають його Генпрокурора Костіна можуть звільнити: В ОП вважають його "нерішучим", – джерело