USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Ексгенерал СБУ Наумов отримав підозру за підроблення документів для сербського суду

Експосадовець організував підроблення офіційних документів з метою уникнення кримінальної відповідальності в Республіці Сербія
Андрій Наумов_2
Андрій Наумов
Джерело: Радіо Свобода

Колишньому начальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ повідомлено про підозру в організації підроблення офіційних документів (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358 КК України) для сербського суду. Про це поінформували в Офісі генерального прокурора.

Слідство встановило, що експосадовець організував підроблення офіційних документів з метою уникнення кримінальної відповідальності в Республіці Сербія.

"7 червня 2022 року він намагався виїхати з території Республіки Сербія до Північної Македонії через прикордонний пункт на автівці BMW X6 PMV, яка формально начебто належить його дружині. Під час проходження митного контролю у нього було виявлено майже 593 тис. євро, понад 120 тис. доларів та два смарагди, які він приховував. Сербські правоохоронці затримали ексчиновника", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що все це майно та кошти були отримані фігурантом злочинним шляхом під час перебування ним на посадах директора Державного підприємства "Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження Чорнобиль" та у Службі безпеки України.

"Однак, щоб створити у сербських правоохоронних та судових органів хибне уявлення щодо законності походження коштів та майна, експосадовець організував виготовлення підроблених офіційних документів. Йдеться про договір позики – поворотної фінансової допомоги, начебто укладений між його батьком та третьою особою, а також акт надання коштів до цього договору", – кажуть в прокуратурі.

Після отримання від спільників пакета підроблених документів він передав їх Спеціалізованому антикорупційному департаменту Вищого суду у м. Ніш в Республіці Сербія. Проте у взаємодії з сербськими правоохоронними органами в рамках міжнародно-правового співробітництва слідчі Державного бюро розслідувань та прокурори Офісу генпрокурора встановили факт підробки цих документів та передали докази сербському суду.

Судячи з фото, йдеться про Андрія Наумова.

Андрій Наумов

Джерело: Офіс Генерального прокурора

Що відомо про Наумова?

Після 2019 року Наумов прийшов на роботу до Служби безпеки України. Працював начальником Головного управління внутрішньої безпеки. Точної дати прийому на роботу немає, оскільки дані засекречені.

До того як потрапити до СБУ, Наумов 12 років пропрацював у генпрокуратурі, а перед тим два роки працював у Держагентстві з управління зоною відчуження.

У 2020 році журналістське розслідування довело, що Наумов записав своє майно на родичів.

У 2022 році президент України Володимир Зеленський позбавив Андрія Наумова звання генерала за зраду. Наголосив, що такі "антигерої" порушують присягу і додав, що йому нема коли займатися всіма зрадниками.

23 лютого 2022 року Наумов втік з України. Нині його діяльність розслідують правоохоронці за статтею "державна зрада". Джерела ЗМІ в українських спецслужбах вважають, що Наумов міг передати російським спецслужбам відомості, що дозволили російській армії швидко захопити територію зони відчуження ЧАЕС.

7 червня 2022 року Наумов був затриманий на прикордонному переході на півдні Сербії за підозрою у відмиванні грошей.

30 серпня 2022 року стало відомо, що Наумов може отримати притулок у РФ та стати учасником псевдосуду над президентом Зеленським у Росії.

У жовтні 2022 року Державне бюро розслідувань повідомило Наумову про підозру у шахрайстві та завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень.

Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. При цьому Бюро також готує документи на екстрадицію втікача.

У 2023 році вищий суд сербського міста Ниш засудив Андрія Наумова до одного року позбавлення волі за звинуваченням у відмиванні грошей.

Читайте також:
Планували захопити будівлю Верховної Ради: СБУ затримала групу Планували захопити будівлю Верховної Ради: СБУ затримала групу "активістів"
Майно братів Медведчука та Козака передали в управління держави: Йдеться про активи на понад 200 млн гривень Майно братів Медведчука та Козака передали в управління держави: Йдеться про активи на понад 200 млн гривень
СБУ СБУ "накрила" групу ділків, які продавали криміналітету затрофеєну в росіян зброю
Для СБУ вже не проблема бити по Росії на відстані 1500 км, - Зеленський Для СБУ вже не проблема бити по Росії на відстані 1500 км, - Зеленський