USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Замах на Садикова: Підозрювані втекли до Молдови

Наразі їх оголошено в міжнародний розшук
Мейрам Каратаєв та Алтай Жаканбаєв
Мейрам Каратаєв та Алтай Жаканбаєв
Джерело: Офіс Генерального прокурора

Підозрювані у замаху на казахстанського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова Мейрам Каратаєв та Алтай Жаканбаєв втекли до Молдови. Про це інформує пресслужба Офісу генерального прокурора.

"Територію України підозрювані покинули в день скоєння замаху на умисне вбивство, перетнувши кордон України та Молдови", – йдеться в повідомленні.

Наразі їх оголошено в міжнародний розшук.

Голосіївським районним судом міста Києва двом громадянам Казахстану заочно обрано запобіжні заходи – тримання під вартою.

Слідство триває, вживаються заходи щодо затримання підозрюваних.

Що відомо про замах на вбивство?

18 червня у Києві невідомий здійснив напад на водія припаркованого авто, відкривши по ньому вогонь зі зброї.

Виявилось, що потерпілим є казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков.

Замах стався у Шевченківському районі столиці неподалік будинку, де мешкає подружжя. Постраждалий разом з дружиною-журналісткою живуть в Україні з 2014 року та мають статус біженців. Чоловік наразі у важкому стані у лікарні.

Слідство встановило, що Каратаєв і Жаканбаєв 2 червня прибули до Києва, де орендували житло за різними адресами. 6 червня Жаканбаєв для стеження за Садиковим придбав автомобіль Opel Vectra. 8 червня вони через сайт Booking забронювали квартиру поблизу місця проживання потерпілого.

Вивчивши розпорядок дня та звички Садикова, Каратаєв і Жаканбаєв 18 червня вчинили замах на життя казахстанського опозиціонера. О 12:14 Каратаєв "швидко наблизився до автомобіля з боку водійського сидіння та здійснив один прицільний постріл… у голову Садикова".

Після чого втекли, а пістолет викинули поблизу паркану на території Київського зоопарку.

Що відомо про Садикова

Айдос Садиков народився в селищі Карабутак Актюбінської області в Казахстані, неподалік кордону з Росією. Закінчив історичний факультет Актюбінського педінституту.

На батьківщині Садиков зазнав кримінального переслідування. У 2010 році його засудили до двох років позбавлення волі за звинуваченням у "хуліганстві", був звільнений у 2012-му. Тоді кримінальну справу він та його прихильники назвали сфабрикованою. Садиков займався активною громадською діяльністю, організовував акції протесту. Він був головою Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) "Азат", після виходу з партії намагався створити опозиційний громадський рух "Гастат" та незалежну профспілку на підприємствах нафтовидобувної китайської компанії "СНПС-Актобемунайгаз".

Разом із дружиною веде власний YouTube-канал "БАСЕ", де зокрема піддає критиці владу Казахстану та олігархів. Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року його оголосили в розшук у Казахстані за так зване "розпалювання ворожнечі". Останнє відео на його каналі опубліковане в день нападу. Воно має назву "Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу".

Читайте також:
ЄС офіційно почне переговори про вступ України та Молдови ЄС офіційно почне переговори про вступ України та Молдови
Одного з підозрюваних у замаху на Садикова затримали, – прокуратура Казахстану Одного з підозрюваних у замаху на Садикова затримали, – прокуратура Казахстану
Генпрокурор Костін на час службової перевірки поклав обов'язки свого заступника Вербицького на інших колег Генпрокурор Костін на час службової перевірки поклав обов'язки свого заступника Вербицького на інших колег
Ексгенерал СБУ Наумов отримав підозру за підроблення документів для сербського суду Ексгенерал СБУ Наумов отримав підозру за підроблення документів для сербського суду