USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Професора з окопу" Шандора призначили послом України в Угорщині

Для затвердження рішення потрібно вручити ще вірчі грамоти
Шандор
Федір Шандор
Джерело: відкриті джерела

Президентка Угорщини Каталін Новак схвалила призначення амбасадором України в її державі професора Ужгородського національного університету, доктора філософських наук, воїна Збройних сил України Федора Шандора. Рішення стане офіційним, коли посол Шандор прибуде до Будапешта та вручить вірчі грамоти Новак, пишуть закордонні ЗМІ.

Так, прохання про агреман для Федора Шандора до Будапешта Україна надіслала ще кілька місяців тому, але угорська сторона схвалила його лише зараз. 

Як відомо, Угорщина є "адвокатом" Росії і єдиною державою в ЄС, яка фактично підтримує знищення України, адже Будапешт не просто відмовився надавати Києву зброю для захисту від рашистської навали, а навіть заборонив використовувати свою територію для перевезення зброї, яку надають наші партнери.

Також Угорщина блокує чимало євроінтеграційних зусиль України. Тож професору Шандору буде нелегко на новій посаді. Хоча, судячи із попередніх інтерв’ю, новий посол налаштований оптимістично.

Новини за темою: Угорщина заблокувала 500 млн євро військової допомоги ЄС для України

"У мене частково угорське ДНК (по лінії батька, – ред.). Угорська політика під час україно-російської війни неоднозначна, але ті солдати-угорці, які воюють у складі 101-ї та 128-ї бригад, показують, на чиєму вони боці: угорці за національністю, за культурою – на стороні України. Все інше – пусті слова і медійні маніпуляції, тому роботу з угорським питанням я вважаю своєю другою важливою роллю на цій війні. Ми і колядуємо угорською в окопах, і звільнили кілька харківських сіл з українським і угорським прапорами – нам це дозволило зробити керівництво, щоб потім вся Угорщина це бачила, щоб це опублікували всі угорські медіа", – говорив раніше професор в одному з інтерв’ю.

До речі, Новак сьогодні, 22 серпня, прибула з візитом на Закарпаття.

Чому Шандор став "Професором з окопу"?

На початку повномасштабного російського вторгнення Шандор вступив у територіальну оборону й пішов на фронт. Професор став відомим на всю Україну після того, як у ЗМІ з’явилось фото, де він читає лекції студентам за допомогою відеозв’язку з окопу.

Наприкінці 2022 року в Ужгороді встановили мініатюрну скульптуру "Професор з окопу" на честь Шандора.

Скульптура Шандору в Ужгороді
Джерело: відкриті джерела

Своє рішення піти до війська 24 лютого науковець пояснював зміною власного світогляду.

"Я переконаний пацифіст, але є моменти, коли треба переходити червоні лінії. Треба було зробити цей вибір: або ми всі були б знищені як нація, нам би залишилося або емігрувати, або бути зґвалтованими та вбитими. Тож я, як і мільйони українців, зробив свій вибір і записався 24-го, першого ж дня – пішов із холодним розумом, як соціолог, як філософ, без емоцій", – сказав тоді Шандор.

Торік побратим професора Віктор Щадей, який і виставив світлину професора, говорив, що чоловік прийшов у воєнкомат у перший день повномасштабної війни й дотепер несе службу в батальйоні тероборони. А в перерві між бойовими чергуваннями професор читає лекцію з "Туризмознавства" своїм студентам.

Федір Шандор в окопі
Джерело: Facebook Віктора Щадей

"Як і в мирному житті, Шандор постійно в русі, на зв’язку з активними закарпатцями, які допомагають нашим військовим. Ну а лекції студентам – це святе, їх пропускати не можна", – зазначав Щадей.

Федір Шандор натомість додавав, що домовився із командуванням і товаришами по службі, аби графік його бойових чергувань дозволив проводити лекції із самого ранку.

"Щопонеділка й вівторка у мене пари о 8-й ранку – жодної я не пропустив. Завжди надаю перевагу ранковим заняттям: вичитав, а потім маєш час на іншу роботу", – розповідав професор.

Що ще відомо про Шандора?

Федір Федорович Шандор (нар. 10 червня 1975 року, м. Ужгород, Закарпатська область, – ред.) – педагог, туризмознавець, доктор філософських наук, кандидат соціологічних наук, професор, депутат Закарпатської обласної ради (від 2020 року, – ред.).

Академік Національної академії наук вищої освіти України, член-кореспондент Академії політичних наук України, президент Закарпатської туристичної організації. Почесний працівник туризму України.

Працював журналістом у різних засобах масової інформації: газети "РІО", "Молодь Закарпаття", працював на радіостанції "107,2 ФМ", телеканалі "Альянс ТБ", "Сіріус ТБ", "Тиса".

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот