USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Угорщина заблокувала 500 млн євро військової допомоги ЄС для України

Петер Сіярто поскаржився, що угорський OTП Банк – у списку міжнародних спонсорів війни українського НАЗК
Орбан Віктор
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Джерело: відкриті джерела

Угорщина знову заблокувала виплату Україні траншу військової допомоги від Євросоюзу на суму 500 млн євро. Про це повідомляє Reuters.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто поскаржився, що угорський OTП Банк – у списку міжнародних спонсорів війни українського Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

"Ми готові змінити свою думку, якщо українці покладуть край безглуздій, брехливій ситуації, згідно з якою OTП, найбільший угорський банк, входить до списку міжнародних спонсорів війни", – заявив Сіярто.

Відомо, що у травні Угорщина вже блокувала надання Україні військової допомоги від ЄС, прикриваючись тією ж відмовкою. Будапешт досі не надав зброї Києву, обмежившись незначною гуманітарною допомогою, переважно для Закарпатської області. Раніше Угорщина утримувалася під час ухвалення рішень Євросоюзом про наступні транші допомоги з Європейського Союзу.

Угорщина обіцяє блокувати подальшу фінансову допомогу ЄС Україні

17 травня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт продовжить блокувати подальшу фінансову допомогу Україні від Європейського Союзу через нібито "дедалі войовничу" позицію з боку Києва щодо Угорщини. Про це пише Bloomberg.

Напередодні Будапешт заблокував виділення восьмого траншу коштів з Європейського фонду миру на закупівлю озброєння, призначеного для України, інформує ANSA.

За даними джерела видання, сума траншу становить 500 мільйонів євро і мала бути виділена наступного понеділка, 22 травня.

Угорщина, як повідомляють, зажадала "гарантій" того, що Європейський фонд миру (ЄФМ) збереже свій "глобальний" горизонт у майбутньому і не буде використовуватися виключно для озброєння України.

ЄФМ відшкодовує державам-членам, які надали Україні військове спорядження, зазвичай у розмірі 50%, але фіксованого стандарту не існує.

Чому Угорщина наполегливо підтримує Росію

Все просто. Головне питання – енергоносії. Адже Угорщина дуже залежить від Росії в питанні їх поставки. І за останнє десятиліття очільники країни не зробили нічого для того, щоб посилити свою енергетичну безпеку і диверсифікувати джерела отримання енергоносіїв.

Відповідно, якщо "Газпром" зупинить енергопостачання для Угорщини, то країні загрожуватиме економічна катастрофа, адже швидко отримати нові джерела поставок енергоносіїв буде неможливо.

Друге питання – особисті зв'язки. Так, ще восени минулого року стало відомо, що син керівника Служби зовнішньої розвідки Росії (СВР) Сергія Наришкіна, не тільки має постійний дозвіл на проживання в Угорщині, але й живе у розкішній квартирі, власником якої є компанія, близька до Антала Рогана. А він є головою відомства прем'єра країни Віктора Орбана.

США заблокували продаж HIMARS для Угорщини

Головний республіканець у Комітеті з міжнародних відносин США сенатор Джеймс Е. Ріш заблокував продаж зброї Угорщині на суму 735 млн доларів як покарання за відмову уряду Орбана схвалити членство Швеції в НАТО. Про це пише The Washington Post.

Зазначається, що цей випадок є рідкісним кроком, спрямованим на те, щоб змусити Будапешт дати зелене світло військовому розширенню альянсу напередодні липневого саміту.

У заяві для The Washington Post Ріш заявив, що Угорщина повинна допустити Швецію в НАТО, якщо вона хоче отримати пакет озброєнь, який включає в себе 24 батареї ракетних установок HIMARS, а також більше 100 ракет і блоків разом з відповідними запчастинами і підтримкою.

Рішення призупинити продаж нової зброї Будапешту демонструє зростаючу ненависть до Угорщини з боку прихильників НАТО, таких як Ріш, який рідко затримує продаж зброї країнам у будь-якій частині світу. 

"Протягом деякого часу я прямо висловлював свою занепокоєння угорському уряду у зв'язку з його відмовою просувати голосування за вступ Швеції в НАТО. Через той факт, що зараз червень, а досі нічого не зроблено, я вирішив, що продаж нової військової техніки США в Угорщину буде припинено", – сказав він.

Видання пояснює, що всі великі продажі зброї вимагають, щоб голова і високопоставлені члени комітетів Сенату і Палати представників у закордонних справах давали дозвіл і схвалення до того, як Держдеп публічно повідомить про продаж. Відмова Ріша не дозволяє Держдепу просуватися вперед в процесі продажів.

Представник Держдепартаменту відмовився коментувати це питання, заявивши, що відомство не коментує "очікувані продажі зброї". Представник угорського уряду не відповів на запит про коментарі.

На саміті НАТО в Литві президент США Джо Байден і генсек блоку Єнс Столтенберг сподіваються оголосити про прогрес у заявці Швеції на вступ до військового альянсу.

Читайте також:
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України
Угорщина відправила в ЄС документ із претензіями до України: Вимагає повернути права нацменшині, - ЗМІ Угорщина відправила в ЄС документ із претензіями до України: Вимагає повернути права нацменшині, - ЗМІ
Президент Угорщини підписав ратифікацію членства Швеції в НАТО Президент Угорщини підписав ратифікацію членства Швеції в НАТО