USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Пожежі на російських НПЗ: "Роснєфть" за два місяці скоротила виробництво більше ніж на 12%

По російських нафтопереробних заводах було здійснено 15 атак протягом 2024 року
НПЗ
Джерело: відкриті джерела

Найбільша нафтопереробна компанія РФ "Роснєфть" зменшила свої потужності на 12,65% станом на початок березня порівняно із січнем цього року. Це напряму пов'язано з атаками дронів на російські НПЗ. Про це під час брифінгу заявив президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

"По найбільшій нафтовій корпорації Росії, найбільшому нафтовому гіганту РФ, державній компанії "Роснєфть", середньодобова переробка нафтопродуктів порівняно із січнем, в перші дні березня скоротилася на 12,65%. Це доволі суттєво, але, звичайно, це не фатально. Тому українським дронам є ще над чим працювати. Якраз основні нафтопереробні потужності знаходяться в зоні досяжності українських ударних засобів. Я думаю, що це має бути продовжено, тому що тут ключову роль відіграє системність і послідовність дій", – заявив він.


Експерт нагадав, що Росія ввела заборону на експорт бензинів на пів року, до 1 серпня.

"Тому що по бензинах ситуація вже близька до критичної. Якщо удар продовжиться, то вона буде критичною. Тому що по дизелю, наприклад, цього немає, оскільки є можливість маневру. Якщо, наприклад, певні заводи не зможуть виготовити необхідний обсяг дизелю для ринку, то його можна завезти з тих заводів, які розташовані в районі Уралу, наприклад, чи азійській частині Росії. По бензину ситуація інша, тому звідси пішла ця заборона на піврічний експорт бензину, бо може виникнути його дефіцит. Ми бачимо, що внутрішні ціни в Росії на бензин пішли вгору", – резюмував Михайло Гончар.

При цьому додав, що удари по російських НПЗ передусім впливають на дефіцит пального на російському ринку. Адже Захід може обійтися експортом пального, наприклад, з Індії.

Новини за темою: Україна вдарила по найбільшому НПЗ у Калузькій області РФ

По російських НПЗ було здійснено 15 атак протягом 2024 року

У 2024 році відбулося 15 атак безпілотників на 13 нафтопереробних заводів у дев'яти регіонах РФ. З них значних пошкоджень було завдано восьми об'єктам. Про це пише The Insider.

Зазначається, що загальна встановлена потужність атакованих заводів складає 178 мільйонів тонн на рік, але значних пошкоджень зазнали лише вісім НПЗ сукупною встановленою потужністю 83 мільйони тонн на рік.

"Якщо ж враховувати тільки достовірно пошкоджені установки первинної переробки нафти, то кампанія повітряних ударів зачепила поки що тільки 46 мільйонів тонн на рік потужностей переробки, що відповідає 14% від усієї потужності НПЗ і 17% від переробленої у 2023 році нафти", – йдеться в повідомленні.

Новини за темою: СБУ атакувала Афіпський НПЗ у Краснодарському краї Росії, – ЗМІ

Дрони вивели з ладу 10–15% нафтопереробних потужностей Росії

За інформацією Bloomberg, внаслідок ударів українських безпілотників були виведені з ладу потужності російських НПЗ обсягом від 600 до 900 тисяч барелів, що становить від 10% до 15% щоденної нафтопереробки. За оцінками генерального директора Gunvor Торбьорна Торнквіста, було ведено з ладу близько 600 тисяч барелів. Удари дронів вразили кілька заводів у Росії, деякі глибоко всередині її кордонів, внаслідок чого ф'ючерси на дизельне пальне зросли четверту сесію поспіль.

"Це важливо, тому що, очевидно, це відразу ж вдарить по експорту дистилятів. Тож це, ймовірно, скоротить експорт на пару сотень тисяч барелів", – сказав Торнквіст.

Gunvor була великим торговцем російською нафтою до вторгнення в Україну, але припинила торгівлю невдовзі після початку війни. Тим часом, за оцінками JPMorgan Chase, внаслідок українських атак російські нафтопереробні потужності втратили близько 900 тисяч барелів на день. Для відновлення потужностей може пройти "кілька тижнів, а то й місяців", а удари додадуть приблизно 4 долари за барель премії за ризик до світових цін на нафту, зазначають аналітики.

Нагадаємо, ціни на нафту зросли через очікування високого світового попиту, зокрема у Сполучених Штатах Америки. Навіть, попри трохи стійку інфляцію в США, це не суттєво вплинуло на очікування щодо можливого зниження ставок Федеральною резервною системою вже найближчим часом.

Водночас глобальна ціна на нафту марки Brent піднялася вище 85 доларів за барель після зростання на 4% минулого тижня. На це, зокрема, вплинули нещодавні удари України по нафтопереробних заводах у РФ. Також на зростання ціни вплинули макроекономічні дані з Китаю, що перевершили очікування.

Читайте також:
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати