USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Без експорту бензина: РФ вдається до крайнощів через атаки ЗСУ на НПЗ

З 1 березня 2024 року Росія планує запровадити тимчасову заборону на експорт бензину терміном на пів року
бензин
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Росії заборонять експорт бензину до інших країн з 1 березня. Планується, що заборона діятиме пів року. Кажуть, що такі дії впроваджують на тлі сезонного зростання попиту на паливо та для стабілізації цін на внутрішньому ринку. Про це повідомив представник заступника голови правління Олександра Новака, передає The Moscow Times.

Водночас зазначають, що заборона не поширюватиметься на країни – члени Євразійського економічного союзу, Монголію, Узбекистан і два невизнані регіони Грузії – Південну Осетію й Абхазію.

Крім того, як очікується, російські НПЗ зобов'яжуть продавати 16% дизельного палива на біржі. Нині вони мають продавати лише 12,5%.

Але.

"Радіо Свобода" пов’язує обмеження, яке вводиться, з серією атак ЗСУ на нафтопереробні заводи.

"Уряд Росії заборонить експорт бензину в інші країни з 1 березня. Обмеження буде введено після серії атак української армії на нафтопереробні заводи та аварій, наслідки яких не можуть бути швидко подолані через західні санкції", – пише видання.

Що цікаво: заборона на експорт палива вже вводилася урядом восени. Тоді галузеві експерти зазначали, що в уряду немає можливості довго підтримувати таку заборону. Паливо ніде зберігати, а затоварення призвело б до скорочення виробництва нафти, писала газета "Коммерсантъ".

Атаки на НПЗ

У січні – лютому чотири нафтопереробні заводи в Росії, зокрема у Волгограді, Краснодарському краї, Туапсе й Усть-Лузі, були пошкоджені внаслідок атак безпілотників.

Велика поломка сталася на Нижегородському НПЗ. Виробництво бензину в Росії було скорочено майже на 2%.

На цьому тлі біржові ціни на бензин АІ-92 і АІ-95, а також на літнє дизельне паливо з початку року зросли на 8–23%, писало російське видання "РБК".

А ще до цього СБУ спланувала та влаштувала атаку на військовий табір поблизу аеродрому Халіно в Курській області Росії. Було зафіксовано щонайменше 18 влучань дронів Служби безпеки України по табору. Це свідчить про те, що СБУ вийшла на новий рівень масованих атак по РФ, зазначає політолог Тарас Загородній.

"Сезон "бавовн" набирає обертів. Удари дронів Служби як на суші, так і на морі стають все  ефективнішими і завдають все більше шкоди ворогу", – акцентує експерт.

Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"