USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Пожежі на Гаваях: Понад 1 тис. людей вважають зниклими, влада просить родичів надати зразки ДНК

Влада закликала родичів надати зразки ДНК, щоб пришвидшити зусилля з ідентифікації виявлених решток
Гаваї пожежа_1
Наслідки пожежі на Гаваях
Джерело: AP photo

Унаслідок масштабних лісових пожеж на Гаваях загинули щонайменше 115 людей, близько 1 тис. осіб вважають зниклими безвісти. Про це поінформувало агентство Associated Press.

За даними поліції острова Мауї, станом на понеділок, 21 серпня, підтвердили 115 смертей внаслідок вогню.

"Рятувальники обшукали всі одноповерхові будинки, які опинилися у зоні лиха. Наразі команди обстежують багатоповерхові житлові будинки та комерційні об'єкти. У попередньому, непідтвердженому списку ФБР, залишаються від 1 тис. до 1 тис. 100 імен зниклих безвісти", – йдеться у повідомленні.

Водночас влада Гаваїв закликала родичів зниклих надати зразки ДНК, щоб пришвидшити зусилля з ідентифікації виявлених решток.

Що сталося?

Через два тижні після того, як полум’я охопило курортне місто Лахайна на острові Мауї, офіційні особи натрапили на труднощі у визначенні тих, хто загинув, залишається зниклим безвісти, врятувався, але не повідомив про це.

За оцінками експертів, за кількістю смертей ця пожежа – найсмертоносніша у Сполучених Штатах Америки за понад століття.

Начальник поліції Мауї Джон Пелетьє попросив поки що не повертатись до міста, щоб не заважати роботі пошукових груп та медиків.

"Лахайна нагадує пекло. Це схоже на перегляд фільму про апокаліпсис. Боляче", – розповів волонтер Едді Ініба.

За його словами, вуличні ліхтарі в місті не горять, а вночі видно лише військових та поліцейські барикади.

Досі не відомо, що саме спричинило пожежу

Однак частина вцілілих мешканців Лахайни подали колективний позов проти найбільшого постачальника електрики на Гаваях компанії Hawaii Electric, в якому стверджується, що пожежа почалася після обриву лінії електропередачі.

Hawaii Electric звинувачують у тому, що вона не перекрила пошкоджені лінії, попри завчасне попередження Національної метеорологічної служби про дуже високу ймовірність лісової пожежі на Гаваях.

Тимчасове відключення електрики для зниження ризику займання – стандартна практика в західних штатах США, де лісові пожежі трапляються досить часто. У Каліфорнії, наприклад, пошкоджені лінії електропередачі є причиною щонайменше половини найбільш руйнівних лісових пожеж штату.

Губернатор Грін підтвердив, що триває розслідування того, чому не спрацювали сирени, які мали попередити мешканців про небезпеку.

"Скоро ми дізнаємось, чи достатньо зробили для того, щоб вони увімкнулися", – зазначив Грін.

Деякі жителі острова розповіли BBC, що не було жодного офіційного попередження про стихійне лихо, тому часу на те, щоб врятуватися, у них майже не було.

Недостатня допомога

Жителі Мауї також розповіли BBC, що розчаровані діями влади та розмірами допомоги, яку вона надає.

Один з них, наприклад, сказав, що отримав від Федерального агентства з надзвичайних ситуацій лише 500 доларів, що менше вартості однієї ночі у більшості готелів острова. Поки що він ночує у притулку.

Однак днями губернатор Грін сказав, що людям, які втратили житло, надали майже 2 тис. місць тимчасового проживання, зокрема, 402 готельні номери.

Інша місцева мешканка Фелісія Джонсон заявила, що всі хочуть слави, але ніхто не хоче займатися справою на місцях. Вона сама без участі влади організувала збір допомоги постраждалим, але доставити її до Лахайни було складно, враховуючи, що на в'їзді до згорілого міста встановили КПП.

Влада каже, що це пов'язано з токсичними речовинами, які утворюються під час пожежі та можуть становити серйозну загрозу для життя й здоров'я громадян. Тож Джонсон організувала пункт збору допомоги у будинку своєї сусідки, куди люди привозять мішки з льодом, водою, одягом та батарейками.

Уряд США заявив, що направив на острів понад 500 федеральних працівників служб з боротьби з надзвичайними ситуаціями. Також влада затвердила низьковідсоткові позики для постраждалих та одноразові виплати у розмірі 700 доларів на сім'ю.

Новини за темою: Аномально високі температури повітря: 3 липня було найспекотнішим днем у світі за всю історію спостережень
Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі