USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Повторний огляд обмежено придатних розпочнуть із середини травня, – Міноборони

Нещодавно Володимир Зеленський скасував статус "обмежено придатний"
Медицина військові
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Повторний медогляд обмежено придатних для військової служби розпочнеться в Україні із середини травня. Про це повідомив заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

Посадовець нагадав, що президент України підписав Закон №10313, який скасовує висновок ВЛК "обмежено придатний".

"Наразі триває погодження змін до 402 наказу. І з середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності до служби, тих людей, які були визнані обмежено придатними", – пояснив Гаврилюк.

Щодо мобілізаційних заходів Гаврилюк нагадав про ухвалений  Верховною Радою в другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію. Він зазначив, що цей документ фіксує чотири важливі речі: 

  • обовʼязки громадян;
  • обовʼязки органів місцевого самоврядування;
  • облік всіх чоловіків у віці 18–60 років; 
  • закрито частину шпарин ухиляння від мобілізації.

Також, як зауважив заступник міністра, Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №10379 про збільшення штрафів за порушення військового обов’язку і правил мобілізації.

Що передувало?

У вересні 2023 року президент України Володимир Зеленський доручив урегулювати питання терміну "обмежено придатних" для мобілізації. Нещодавно Володимир Зеленський підписав закон №3621-IX, що, зокрема, передбачає скасування статусу "обмежено придатний". У зв'язку з цим українців, які раніше були визнані "обмежено придатними", зобов'язали протягом дев'яти місяців пройти повторний медогляд, до 4 лютого 2025 року.

Такий огляд буде можливий після того, як підзаконні акти приведуть у відповідність до нового закону, зокрема це стосується і наказу №402 про ВЛК. До цього військово-лікарські комісії не зможуть діяти за нормами проєкту №10313. Також раніше повідомлялося, що в Україні визначать перелік медичних діагнозів, за допомогою якого хочуть врегулювати питання скасування статусу "обмежено придатний".

Читайте також:
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку