USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Львівщина першою в Україні завершила декомунізацію: За минулий рік там знесли 312 радянських пам'ятників

У Львівській ОВА заявили, що грошей з обласного бюджету на їх демонтаж не витрачали
Декомунізація, Львів
Декомунізація
Джерело: відкриті джерела

Львівська область першою в Україні повністю позбулася радянських пам’ятників. Про це заявив голова Львівської ОВА Максим Козицький. 

"Львівщина першою в Україні повністю завершила процес декомунізації. Після активної роботи обласної робочої групи у Лопатинській громаді демонтували останній радянський пам’ятник", – повідомив він.

За його інформацією, упродовж 2023 року на Львівщині знесли 312 таких скульптур.

"Жодної копійки з обласного бюджету на повалення цих "бовванів" не витрачали. Прибрати їх допомогли небайдужі місцеві жителі", – зазначив Козицький.

Під час брифінгу заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик сказав, що за рік у громадах Львівської області демонтували понад 300 пам’яток радянської доби. Найчастіше це були монументи воїнам радянської армії, обеліски, фігури колгоспниць та "скорботних матерів".

"Ми їх нараховували 183. Але, як виявилося, їх було більше. Але, на щастя, їх вже немає. Станом на сьогодні у нас демонтованих – 312 пам’яток, якщо їх можна так називати, пам’яток радянської доби. І можемо сказати, станом на сьогодні всі виявлені пам'ятки – демонтовані", – уточнив Андрій Годик.

Найбільше радянських пам’яток було у Львівському районі – 78, у Червоноградському – 62, а у Золочівському – 51. Останнім демонтованим монументом був пам’ятник у селі Кустин Лопатинської громади. Монумент зображував фігуру жінки з мечем. Нижче на постаменті була присвята мешканцям села, які загинули "на фронтах великої вітчизняної війни".

Нагадаємо, комітет з гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити закон про декомунізацію пам'ятників Другої світової.

Згодом Міністерство культури та інформаційної політики України ініціювало урядове рішення щодо вилучення пам’ятників Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
На Львівщині чиновниця ТЦК На Львівщині чиновниця ТЦК "відмазала" від армії 17 офіцерів, їй виписали штраф 4,8 тис. гривень
Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП