USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40
Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Понад 30 країн і ЄС ухвалили декларацію про підтримку відновлення України

Спільна декларація відкрита для підписання
підписання декларації
На зустрічі в Нью-Йорку
Джерело: Офіс Президента

Понад 30 країн і Європейський Союз ухвалили Спільну декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України. Це відбулося на зустрічі у форматі "Групи семи" + Україна в Нью-Йорку, повідомляє Офіс президента.

На заході виступили чимало політиків, серед яких і президент США Джо Байден. Американський лідер зауважив, що декларацію оприлюднюють, щоб засвідчити підтримку України зараз і в майбутньому.

"Сповнений рішучості забезпечити, щоб Україна мала те, що їй потрібно для перемоги та боротьби за своє виживання. Завтра я оголошу низку дій для прискорення підтримки українських військових. А на відбудову країни працюватимуть доходи від заморожених російських активів", – сказав Байден.

Разом з тим глава України Володимир Зеленський наголосив, що це спільне зобов’язання сприятиме відновленню України. Адже декларація передбачає координацію відповідних зусиль через Українську платформу донорів.

Що в декларації?

Головні пункти документа такі:

  • всебічне сприяння відбудові України на її шляху до членства в ЄС;
  • координація підтримки через Українську платформу донорів;
  • надання до кінця року додаткової фінансової підтримки на суму близько 50 мільярдів доларів коштом доходів від заморожених російських активів, частину яких спрямують на оборонні потреби.

До того ж підписанти чітко заявили, що завдяки колективній підтримці української реконструкції та відновлення вони забезпечать, щоб РФ не змогла досягти своїх цілей. А ще зроблять усе, щоб після закінчення війни Україна мала стійку до російських загроз економіку.

Водночас спільна декларація відкрита для підписання.

Новини за темою: Об'єднає підписантів безпекових угод: США представлять новий договір для України

До речі, Україна уклала вже понад 20 угод про гарантії безпеки з країнами-партнерами. У межах цих угод Київ щорічно отримуватиме 60 млрд доларів, повідомляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також:
Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру
Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція
Байден очолить засідання Байден очолить засідання "Рамштайну" на рівні лідерів держав