USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Поляки почали блокувати пасажирські автобуси на кордоні. Україна терміново звернулася до Польщі

В Мінінфраструктури кажуть, що ситуація на кордоні стає ще більш критичною
Кордон

Польща заявить до ЄС зміни про транспортний безвіз з Україною

Джерело: відкриті джерела

У мережі з'явилося відео, як натовп польських протестувальників на кордоні блокував проїзд автобусів із пасажирами. У зв'язку з цим українська сторона провела термінові переговори з польськими колегами, повідомляє Мінінфраструктури.

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков поговорив з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрою щодо неприпустимості блокади кордону, зокрема пасажирського транспорту.

"Блокування кордону – це пряма загроза безпеці країни, що обороняється. Подібні дії негативно впливають на наше протистояння спільному ворогу на ім'я Росія. Жінки і діти, які шукали притулку від війни і через різні причини повертаються додому, не можуть ставати заручниками бізнес-інтересів", – заявив Кубраков.

Ситуація на кордоні

Як зазначили в Мінінфраструктури в розмові з польськими колегами, ситуація на кордоні стає ще більш критичною.

"Наразі з польського боку кордону заблоковано шість пунктів пропуску. Найкритичніша ситуація на пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ", де взагалі припинився рух вантажного транспорту. Там не пропускаються гуманітарні, швидкопсувні вантажі та паливо. Це прямий вплив на нашу обороноздатність. Також через цей пункт пропуску з України не можуть виїхати порожні вантажівки, які прямують за критично необхідними товарами", – розповів заступник голови Мінінфраструктури Сергій Деркач.

Наразі, за даними Держприкордонслужби, польські фермери продовжують обмежувати рух для вантажівок автодорогами, що ведуть через пункти пропуску "Дорогуськ – Ягодин", "Гребенне – Рава-Руська", "Медика – Шегині", "Зосін – Устилуг", "Довгобичів – Угринів" і "Корч – Краковець".

Станом на ранок 19 лютого у черзі на кордоні стоять близько 2900 вантажівок.

Нагадаємо, посольство України в Польщі звернулося до місцевої поліції через розсипане польськими фермерами зерно з українських вантажівок, які рухалися транзитом до Литви. Поліція вже відкрила провадження. 

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України