USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Атака на енергосистему: Підвищення тарифів та припинення експорту поки не буде, – Міненерго

Україна поки фокусується на фіксуванні наслідків російських атак на енергосистему
Укренерго
Джерело: Володимир Зеленський

Попри серйозні пошкодження масованою російською атакою 22 березня енергосистеми, Україна наразі не розглядає питання призупинення експорту електроенергії. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає пресслужба міністерства.

Крім того, урядовець наголосив, що зараз немає ніяких рішень щодо підвищення тарифів на електроенергію.

"Я не бачу сьогодні, що це (припинення експорту, – ред.) якось драматично вирішить нашу ситуацію. Зараз немає ніяких рішень щодо тарифів, долі ПСО чи заборони експорту. Зараз ми фокусуємось на фіксуванні наслідків атак. Тоді ми вийдемо на цифри, строки відновлення і від цього вже будемо ухвалювати рішення з відповідних питань", – сказав він.

Ба більше, за його словами, Україна має можливість імпортувати електроенергію з європейських країн. На сьогодні передбачається можливість імпорту до 1,7 ГВт, водночас Україна звертається до ENTSO-E щодо збільшення відповідних обсягів.

У Спілці споживачів компослуг переконані в протилежному

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі телемарафону заявив, що через обстріли тарифи на електроенергію, ймовірно, підвищаться до 3,5 грн/кВт-год.

"Зараз блакитне паливо видобувається та зберігається, щоб потім використовувати його взимку. За несприятливої ситуації, коли газотранспортна система буде обстрілюватися, ми відчуємо негативні наслідки вже в наступному опалювальному сезоні", – заявив він.

Атака на енергосистему

Нагадаємо, у ніч на п'ятницю російська армія завдала масованого комбінованого удару по Україні. Метою ворога стали об'єкти енергетичної інфраструктури, зокрема, ДніпроГЕС – найбільша гідроелектростанція країни, в яку влучило вісім ракет.

Унаслідок атаки в кількох регіонах України спостерігалися проблеми з енергопостачанням. Найскладніша ситуація утворилася в Харкові, де повністю зникла електрика.

Тим часом аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що нові атаки російських окупантів на енергосистему України мають на меті підірвати оборонно-промисловий потенціал. І так, ймовірно, вороги намагаються використати дефіцит українських зенітно-ракетних комплексів у новій спробі зруйнувати українську енергосистему.

Куди Україна експортує електроенергію?

Загалом Україна експортувала електричну енергію до Угорщини, Польщі, Румунії, Словаччини та Молдови. З Угорщини, Словаччини та Румунії ми також брали електроенергію на імпорт, хоч і значно менше, ніж продавали в ці країни.

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
"Укренерго" анонсувало відключення світла для промислових споживачів